In mijn vorige ondernemen-blog vertelde ik al over hoe ik met de winkel ben begonnen, en zoals je dat misschien hebt kunnen lezen ging dat allemaal nogal in een rap tempo. Voor velen leek het erop alsof de impulsiviteit er vanaf straalde, maar er zat natuurlijk wel degelijk aardig wat denkwerk achter.
Stappen zetten
Toch bleef ik inderdaad niet lang hangen in het ‘dromen over’. Ik had ervaring in de retail (als bijbaan), en miste een leuke winkel in de stad met een soortgelijk aanbod als dat in mijn webshop. Een andere stad had wellicht meer potentie gehad, maar de stad waarin ik geboren en getogen ben voelde vertrouwder om er wat op te starten. Nu weet ik dat vervolgens het grote twijfelen begint, waarin al je zinnen lijken te beginnen met “wat als”. Probleem is dat je hier alleen geen antwoorden op gaat krijgen, behalve wanneer je stappen zet om die antwoorden te vinden. En die stappen houden in dat je de switch moet gaan maken van durven dromen naar durven doen. En dat kan heel eng zijn, dat weet ik. Ik probeer zelf dan altijd de dingen te relativeren: want wat is nou precies het allerergste wat kan gebeuren? Dat ik mijn spaargeld kwijt ben aan de inrichting en collectie van de winkel? Dat er nul klanten komen en ik de volgende maand huur niet kan betalen? In deze ergste gevallen zijn ook daar weer oplossingen voor. Communiceer met je verhuurder, kijk naar contractontbinding, zet de hele inboedel op Marktplaats, ik noem maar wat. Het belangrijkste is dat je zelf nog adem haalt ;-).
Geen weg meer terug
Die eerste stap zetten toendertijd leek een hele grote (dat was het natuurlijk ook), maar inmiddels heb ik geleerd dat dat niet de grootste uitdaging is. De boel draaiende houden, daar komt nog veel meer bij kijken! Soms bekruipt je dan het gevoel dat er geen weg meer terug is, dat je er tot je nek toe in zit. Maar het zetten van stappen hoeft niet alleen te betekenen dat deze vooruit moeten. Een stapje terug doen kan ook, en is voor jezelf een hele fijne manier om weer even op adem te komen. Het kan net een beetje meer dat overzicht geven waarin je kijkt naar waar je nu eigenlijk staat in je onderneming. Vernieuwen, verbeteren en met de markt meegaan is één ding, maar meer en groter hoeft niet altijd per sé; bedenk dit ook.
Doen is leren
Wat velen ook gek vinden, is dat ik psychologie heb gestudeerd, en nu ‘ineens’ een winkel heb. Ik vertelde dus al in deze blog hoe dit zo gelopen is, maar dit heeft mij heel veel geholpen bij het opzetten van de zaak. Sowieso iets voor mijzelf beginnen had ik niet gedaan als ik niet -mede door mijn studie- inzicht in mijzelf had gekregen en in wat ik wilde. Dit gaf mij een basis om de stap te maken naar het doen. Maar ook al had ik een zekerheid over mijzelf opgebouwd met de kennis uit de studieboeken, door het durven doen heb ik zo ontzettend veel geleerd! Dit is ook zeker iets wat ik iedereen mee zou willen geven die nu nog niet in slaap is gevallen tijdens het lezen van dit blog: zie de stappen die je maakt als leerproces, ook al pakken ze soms anders uit dan verwacht. Verwachtingen maak je zelf en zijn enge dingen. Vaak zijn we er ook veel te streng mee en koppelen we er te grote risico’s aan vast. Wanneer je accepteert dat dingen niet altijd lopen zoals ze lopen, en het ziet als iets waar je je les uit haalt brengt dit je zoveel meer!
Liefs,
Stephanie
Volg je mij al op Instagram, Facebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!
(Bron foto’s: Rawpixel & Danielle MacInnes, www.unsplash.com)