Je hebt misschien al een beetje rondgeneusd en wat dingen gelezen over mij en deze site. In het kort: ik heb een bachelor Psychologie behaald aan de universiteit Tilburg, maar heb direct daarna een winkel geopend. Gekke keus? Voor mij was het een hele logische stap!

Opleiding

Eigenlijk ben ik mijn hele leven al met interieur/styling/vormgeven/creëren bezig. Een denker én een doener. Na het behalen van mijn VWO-diploma lag voor mij dan ook de focus op het vinden van een opleiding in interieurontwerp/styling. Ik kon alleen niet echt iets vinden wat direct in dat straatje paste: interieurarchitectuur was veel te technisch en wiskundig, en pure stylingopleidingen op HBO niveau of hoger worden niet gegeven bij de bekende onderwijsinstellingen. Ik kwam uit bij de kunstacademie’s, en besloot na een aantal open dagen bezocht te hebben mij in te schrijven voor het toelatingsexamen bij Kunstacademie Sint Joost in Breda. Eenmaal begonnen kwam ik er toch al snel achter dat ik hier ook niet zou kunnen vinden wat ik wilde. ‘Te zweverig’ in mijn ogen, en niet sturend genoeg qua ondernemen. Als je tijdens een les het bos in wordt gestuurd met de opdracht: “zoek houtjes en vertel wat je daar in ziet”, haak ik met al mijn nuchterheid toch al snel af. De lessen kunstgeschiedenis die de enige lessen waren waarbij we in een collegezaal zaten en een soort van studieboek in de vorm van sheets hadden vond ik het allerleukst, waardoor ik wist: ik moet gewoon de collegezaal en de boeken weer in. Maar ja, welke opleiding dan? Ik ben breed geïnteresseerd, en wist dat ik wat interieur betreft gewoon niets zou vinden wat goed aansloot bij mij. Ik besloot aan een studie Psychologie te beginnen in Tilburg. Heel interessant, pittig, en eigenlijk snap ik sindsdien niet waarom sommige vakken niet van kinds af aan meegegeven worden. Je leert veel over de mens (en dus ook over jezelf) kennen, iets wat op alle vlakken van waarde kan zijn.

Handen uit de mouwen

Maar alleen maar met de neus in de boeken, nee, dat kon ik ook niet. Dus tijdens mijn studie besloot ik de webshop van KEK Lifestyle te openen. Uren bouwde ik aan mijn site, spendeerde ik aan het zelf maken van de producten en het stylen en fotograferen voor in de webshop. Ik had waarschijnlijk veel eerder met mijn studie klaar geweest als ik al deze uren niet aan de webshop spendeerde, maar ik vond het heerlijk! Hier kon ik al mijn creatieve ideeën in kwijt: als computernerd, als ontwerper, als fotografe. De shop ging lopen en ik breidde het assortiment uit met dingen die ik inkocht en organiseerde shopavondjes voor vriendinnen bij mij thuis.

Werk aan de winkel

Vanaf mijn 14e werk ik al in de retail: van bij grote internationale filialen tot bij kleine familie bedrijfjes. Na mijn studie was ik even klaar met de boeken en besloot ik de webshop naar een hoger plan te tillen. Ik schreef mij met mijn conceptplan en moodboard in bij een verhuurbedrijf gespecialiseerd in tijdelijke verhuur van winkelpanden. Ik werd direct gebeld dat ze met mij rond de tafel wilden en een week later had ik de sleutel van een prachtig monumentaal pand hartje Bergen op Zoom. Die huiskamersfeer die het heeft vond ik heel belangrijk, dat zet direct de toon. Het was wel iets groter dan verwacht; zo’n 85m2 winkeloppervlak! Ik moest dus flink gaan shoppen en dat vond ik helemaal niet erg. Nu wilde ik sowieso niet dat de winkel vol kwam te staan. Ik heb zelf een hekel aan van die overvolle interieurwinkels waardoor de producten niet de aandacht krijgen die ze verdienen en waarbij je continu bang bent dat je iets met je tas om tikt als je rondloopt. Waar andere studenten hun spaarrekening plunderen om eindelijk die te gekke reis te gaan maken, gaf ik alles uit aan de winkelinrichting. Aan het eind had ik nog niet eens genoeg over om een maand huur te betalen, dus fingers crossed dat ik wat ging verdienen met de winkel. Alhoewel ik onder pop-up voorwaarden huurde (korte contractduur en korte opzegtermijn), heb ik mezelf nooit in de markt gezet als pop-up winkel, ook al noemden verschillende lokale media het wel zo. Het was nu eenmaal een hip begrip en als je mij vroeg: “hoe lang zit je hier nog?” Zei ik ook altijd (wetende van die maand huur) “geen idee, ik zie wel!”.

#Girlboss

En daar begon dus ook direct mijn grote ondernemersavontuur! Het is nu bijna 3 jaar geleden dat ik de sleutel kreeg van het winkelpand en in die tussentijd heb ik zoveel ervaren en geleerd. Je kunt me voor gek verklaren dat ik toen binnen een week na de eerste, voorzichtige oriëntatie al de sleutel van een groot winkelpand had, maar eigenlijk is dat nog maar de gemakkelijkste stap. Daarna begint het pas!

Ik zal op dit platform dan ook regelmatig blogs schrijven over mijn ondernemerservaringen, want ook dat kan inspireren in het fijn thuis zijn > fijn ondernemer zijn. Ik ben benieuwd, wat is een spannende stap die jullie in jullie leven hebben gezet?

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op Instagram, Facebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*