thuiswerktips

Thuiswerken; de één heeft er veel ervaring mee, de ander totaal niet en kan zijn draai maar niet vinden. Tot een jaar geleden heb ik een tijdje fulltime thuis gewerkt en daar moest ik in het begin echt wel even aan wennen. Nu we ineens met zijn allen veel thuis moeten werken deel ik graag 7 tips met jullie zodat ook jullie fijn thuis aan het werk kunnen gaan!

  1. Kleed je aan

Haha, die koptitel klinkt zo misschien een beetje gek, maar hij is nog niet helemaal af: kleed je aan alsof je naar kantoor moet! Je denkt misschien “ohhh knot op mijn kop en lekker in m’n joggingbroek heel de dag achter de laptop” maar feit is: er een beetje slordig bij zitten zorgt ook voor een slordigere concentratie en slordiger werk. Ja, echt waar! Dus kleed je normaal aan, zorg dat er een make-upje op je gezicht zit en het voelt alsof je de hele wereld aan kan vanachter je computer.

  1. Houd hetzelfde ritme aan

Tja, ook weer iets waar we niet altijd allemaal even goed in zijn. Thuis werken voelt misschien een beetje aan alsof je meer vrijheid hebt en de touwtjes wat meer kunt laten vieren, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen daardoor totaal niet efficiënt werken en het als veel chaotischer ervaren. Ben je normaal op kantoor een bepaald ritme gewend? Houd die dan ook thuis aan! Start op dezelfde tijd, pauzeer op dezelfde tijd en maak iedere dag een lijstje met taken. Houd een agenda bij en vink af wat je gedaan hebt.

  1. Focus

Heb je moeite met concentreren nu je thuis moet werken? Deel je taken in op tijd en begin met de moeilijkste en grootste taken. Je hikt er misschien tegenaan maar het motiveert ook weer als ze gedaan zijn en je nog een hele werkmiddag voor je hebt. Ik grijp zelf ook graag terug op een trucje uit mijn studietijd: ik zette een wekker of timer op 45 minuten, deed mijn werk, en ging het alarm dan moest ik verplicht iets fysieks doen. Even wat drinken pakken, een was erin, een rondje dansen door de kamer op mijn favo nummer. Je zult zien dat je je daarna weer goed kunt concentreren!

  1. Let op je houding

Wanneer je voor privé zaken nog even achter de laptop kruipt doe je dit wellicht terwijl je lekker onderuit op de bank ligt. Heel relaxt, maar dat werkt natuurlijk niet als je volle dagen thuis moet werken. Je voelt je gebroken na zo’n week werken in een slechte houding! Zorg dus voor een juiste zithoogte (benen in een hoek van 90 graden) die in verhouding staat met een fijne bureauhoogte. Je beeldscherm moet op ooghoogte zijn wanneer je recht vooruit kijkt. Dit betekent in de praktijk vaak dat je laptop of monitor op een verhoging moet staan. Je toetsenbord moet dan weer niet te hoog liggen want hierdoor trek je je schouders en armen te ver omhoog en ook hier kun je last van krijgen.

  1. Richt je werkplek goed in

Een goede werkplek is belangrijk. Zorg dat je een aparte plek in huis hebt waar je kunt werken, ga niet zomaar aan de eettafel zitten. Maak een hoekje waarbij je let op de punten zoals besproken in tip 4 maar let ook op de locatie van die plek. Voldoende licht is bijvoorbeeld heel belangrijk! Zorg dat je werkplek in de buurt van een raam staat. Ga niet met je rug naar het licht zitten maar zorg dat het raam zich voor of naast je bevindt. Dit is veel fijner voor je energielevel. Let er ook op dat er niet allerlei afleidende zaken in de buurt liggen. Zorg dat je werkplek zo rustig mogelijk is qua spullen en geef alles een duidelijke plek.

  1. Afspraak met de kinderen

Nog iets wat soms kan afleiden zijn de kids. Die vinden het natuurlijk maar wat gezellig, papa en/of mama thuis aan het werk. Een handigheidje die je kunt gebruiken om met ze af te spreken wanneer je echt even niet beschikbaar bent is werken met een koptelefoon. Wanneer je deze op hebt is papa of mama even aan het werk en niet beschikbaar voor vragen. Handig, want zo zondig je jezelf ook gelijk af van nog wat omgevingsgeluid en kun je eventueel (als je daar goed mee kunt werken) wat fijne muziek op zetten.

  1. Zorg voor sociaal contact

Thuis werken kan natuurlijk wel een beetje saai zijn. Even kletsen met iemand kan bovendien weer voor fijne inzichten in je werk zorgen. Gelukkig zijn er tal van manieren om ook digitaal even te sparren! En hoe leuk is het om op vrijdagmiddag met zijn allen even via een videocall te proosten op het weekend? ;-)

werkplek in huis

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*