shampoo barEerder schreef ik al eens een blog over duurzame producten in huis. De laatste tijd ben ik veel bewuster bezig daarmee en probeer ik nieuwe favorieten te ontdekken, ‘zonder meuk’.

Qua verzorging is het een lange zoektocht moet ik zeggen. Wanneer je daar niet zo in thuis bent zeggen al die termen qua ingrediënten je weinig, en ook je huid leren kennen kost tijd. Maar ik moet zeggen dat ik nu, na jaren zoeken, veel van mijn huidverzorging vervangen heb voor duurzame producten waar ik heel tevreden over ben. Eén ding bleef echter nog steeds lastig: haarverzorging. Veel shampoos zijn in plastic verpakt en bevatten zoveel gekke dingen, ik zag door de bomen het bos niet meer. Ik vond het ook extra lastig te bepalen wat mijn haar nodig had, gezien mijn punten vaak droog zijn, mijn haar snel pluist, maar mijn hoofdhuid weer best snel vet wordt. Zucht. Zóveel keus, maar geen één shampoo voor vette aanzet + strobos, whyyyyy??!

Een shampoo bar van Shampoobars.nl

Zo kwam ik in aanraking met een shampoo bar. Ik heb er ooit een keer eerder een uitgeprobeerd, maar dit was geen succes. De fase van ‘je moet er even doorheen, je haar moet eraan wennen’ kwam ik na een paar maanden nog niet uit. Shampoo bar op en mijn geduld ook. Nog daargelaten dat ik dus al die tijd met pekkig haar liep. Het zag er niet vet uit meer op een gegeven moment, maar voelde stug, log en zwaar. De wind wapperde er zogezegd niet lekker doorheen, het voelde eerder alsof alles met pindakaas gefixeerd op mijn hoofd lag. En mensen die mij kennen weten: ik draag bijna altijd mijn haar los. Dat was dus gewoon geen optie.
Maar aangezien alles een tweede kans verdiend, gaf ik die ook aan een shampoo bar. Ik was namelijk nog steeds op zoek naar een shampoo tegen vet haar. Ik kreeg er deze keer één toegestuurd van www.shampoobars.nl en mijn verwachten waren ondanks de eerdere teleurstelling -positivo als ik ben- weer hoog.

shampoo bar

Vegan, zero waste, duurzaam én cruelty free

Als er dus een hoop niet in zit, wat zit er dan eigenlijk nog wel in de shampoo bar die ik nu ging proberen? Ik koos voor de Blossom 2-in-1 bar, een shampoo en conditioner in een. Als dit werkte en ik er tevreden over zou zijn had ik dus twee vliegen in één klap.
De shampoo bar is vrij van plastic, SLS, palmolie, parabenen en siliconen. De volgende ingrediënten zitten er wel in:

 • Coconut oil;
 • Cocoa butter;
 • Shea butter;
 • Sunflower oil;
 • Avocado oil;
 • Water;
 • Mango butter;
 • Chamomilla Recutita Extract;
 • Kaolin clay;
 • Saponaria Officinalis Extract;
 • Limonene,
 • Citronellol;
 • Geraniol;
 • Ylang Ylang essential oil;
 • Angelika essential oil;
 • Rubia tinctoria L. extract.

Een hoop olies en boters dus, waarvan je wellicht denkt “hoe krijg je daarmee vet haar schoon?”, maar deze zitten er voornamelijk in voor het conditioner gedeelte.

Het allereerste wat mij opvalt is de ontzettend lekkere geur. Ik vermoed dat deze veroorzaakt wordt door de Ylang Ylang olie. Voor mij een dik vet pluspunt, want ondanks dat ik mijn haar niet met troep wil wassen, wil ik wel dat het lekker ruikt natuurlijk.

shampoo bar ervaring

De eerste wasbeurt

Het moment van de waarheid: voor het eerst mijn haar wassen met deze shampoo bar. Mijn aanzet was aardig vet dus het was nodig. Op de verpakking staat dat 1 bar (deze is 58 gram) gelijk staat aan 80 wasbeurten. Ik was gemiddeld 3 keer per week mijn haar dus dat zou betekenen dat ik ongeveer een half jaar met deze shampoo bar moet doen. De bar kost 16,95 voor de 2-in-1 versie, dus voor de kosten hoef je het ook zeker niet te laten.
Al gelijk tijdens het wassen merkte ik verschil met de laatste keer dat ik een shampoo bar gebruikte. Ik voelde toen dat mijn haar ‘pekkig’ bleef en niet schoon werd, dat was hier totaal anders mee. Ik had ook echt weinig nodig om alles goed te kunnen wassen. Normaal was ik met shampoo alleen de aanzet en doe ik conditioner in de punten, nu het een 2-in-1 bar betrof pakte ik alles in een keer mee. Maar daarvoor was dus niet veel nodig. Eerst wreef ik wat met de bar over mijn hoofdhuid en masseerde dat in, daarna maakte ik hem nat en wreef er mijn handen nog wat mee in, om vervolgens mijn haar te wassen. Terwijl mijn haar daarna opdroogde merkte ik al gelijk dat het totaal niet stug of niet goed schoon was, zoals de vorige keer. Het was zacht en viel soepel. Ik had gelijk het gevoel dat ik eindelijk het winnende ticket te pakken had! Dit is een blijvertje.

Na een maand

Nu zijn we inmiddels een maand verder en ben ik nog steeds tevreden. Mijn haar voelt goed schoon en soepel. Ook mijn hoofdhuid heeft niet gek gereageerd. Of ik 80 wasbeurten met 1 shampoo bar zal doen betwijfel ik, maar al heb ik mijn keuze gemaakt: voortaan was ik mijn haar hiermee!

Zijn jullie ook bewuster bezig met plastic vrije en ‘producten zonder troep’ te gebruiken?

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

(Deze blog is in samenwerking met Shampoobars.nl geschreven.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*