Hi beste mede-mini-woonkamer-bewoners! Nadat ik het weer eens op mijn heupen had en aan het schuiven was in onze woonkamer, bedacht ik me dat jullie het misschien wel leuk en handig zouden vinden om wat tips voor kleine woonkamers te lezen. Na een kleine peiling op mijn Instagram bleek dit inderdaad het geval, dus tadaaaa: zie hier de blog!
Een hele uitdaging
Een kleine woonkamer leuk en praktisch inrichten kan nogal een uitdaging zijn. Wij wonen nu alweer een jaar in ons nieuwe huis, en hiervoor heb ik 3 andere woningen gehad met allemaal een kleine woonkamer: 14m2 (inclusief 3 deuren, en in 1 hoek een grote gaskachel), 20m2 (inclusief keuken), 17m2 (L-vormig met een trapkasthoek) en nu 18m2 (inclusief 3 deuren, scheve muren, een hap uit 1 hoek en een grote schouw). Buiten het feit dat ze klein waren, waren de meeste dus ook nog eens heerlijk onpraktisch ingedeeld. En dat vraagt om een portie creativiteit! Gaandeweg leerde ik wat wel en wat niet werkt, en vandaag deel ik wat tips met jou.
De basis
Een goede basis is altijd belangrijk, zo ook in je interieur. Laat even de gedachte los die grote woonwinkels je vaak opleggen dat je een hele set aan meubels nodig hebt als basis. Je krijgt door het zien van zulke bladen het idee dat je standaard een bank (liefst groot en hoekmodel), een 6-persoons eetkamertafel, een salontafel, een dressoir, een tv-meubel, een buffetkast, een boekenkast én 2 fauteuils nodig hebt. Maar beste mensen; we kunnen maar op 1 plaats tegelijk zitten, al onze rommel hoeft niet in al die kasten in de woonkamer, en we hebben ook niet dagelijks eters over de vloer. Ieder gezin is anders, en zo ook de behoeftes die er zijn aan de invulling van een woonkamer. Kijk dus allereerst naar waar jullie het meest gebruik van maken en wat er écht nodig is. Wat tips die ik zelf toepas:
De zithoek
Zitcomfort is uiteraard het allerbelangrijkst, en wij zitten ook graag lekker onderuit. Daarnaast wilden we ruim plaats hebben voor een derde persoon op de bank aangezien er verder niet veel losse zitplaatsen zijn. Een hoekbank is te groot, wij kozen daarom voor een 2,5-zits met een diepere zit, smalle armleuningen en daarbij een grote, losse poef. Die poef is tevens echt ons key-element in huis. Hij fungeert als extra zitplaats, biedt de mogelijkheid om samen met de benen omhoog te kunnen zitten, of doet dienst als extra bijzettafel. Een salontafel hebben wij niet. Zo’n ding in het midden van de kamer breekt ontzettend de ruimte, en de vrije doorgang die we nu hebben oogt erg ruimtelijk. Daarentegen hebben we links naast de bank een smal bankje waar wat mandjes onder staan met spullen die je bij de hand wilt hebben (afstandsbedieningen/pennen/papier/opladers), wat we dus als tafeltje gebruiken. Aan de andere zijde zetten we ook vaak een klein rond bijzettafeltje. Groot kleed erbij en de zithoek lijkt een eilandje op zich, wat hem gezelligheid geeft.
De eethoek
Ik vind grote eetkamertafels prachtig, en lekker lang tafelen met vrienden ook, maar een tafel van 2,40 x 1,20 meter is helaas wat te gortig. Daarbij moet je altijd kritisch blijven: etentjes met vrienden willen we allemaal veel en vaak, maar hoe vaak komt het in de praktijk nu echt voor? Wil je daarvoor dan wel je kleine woonkamer vullen met een immense tafel? En een grotere eetkamertafel betekent ook vaak gewoon meer ruimte om allerlei spullen op uit te stallen (tassen, jassen, de post… Herkenbaar? ;-) ).
Het plaatsen van 1 van de korte zijdes van je eetkamertafel tegen de muur kan al een heel verschil maken. Ook kun je ervoor kiezen om aan 1 lange zijde een bankje te plaatsen. Hierdoor creëer je én 1 zitplaats extra (aan een zijde waar normaal 2 stoelen onder tafel passen, kunnen er door een bankje te gebruiken 3 mensen zitten) én je tafel staat stukken dichter bij de muur wat ruimte scheelt. Zoals je op onderstaande foto ziet gebruik ik beide trucjes: 1 korte zijde tegen de muur, 1 lange zijde is voorzien van een bankje en staat dichter tegen de muur aan. Daarnaast is onze eettafel net wat smaller dan de meeste tafels: 80 of 90 cm is breed zat! Zoals je ziet hebben wij nog steeds plaats voor 6 personen, mocht het nodig zijn.
Decoratie
Als je goed hebt overwogen wat je wel en wat je vooral niet als basis in je woonkamer nodig hebt, kom je bij de volgende stap: de decoratie. Hiermee maak je de ruimte gezellig en persoonlijk. Maar in kleine ruimtes wordt het al snel te vol en chaotisch. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je overprikkelt raakt in je eigen woonkamer, dus kies je decoratie zorgvuldig uit. Het is een misvatting wanneer je denkt “kleine woonkamer, dus kleine accessoires”. Dit zorgt ontzettend snel voor een rommelig effect. Bij een kleine bank hoeft niet per se een klein vloerkleed bijvoorbeeld; je benadrukt hier alleen maar de kleine ruimte mee. Nee, koop lekker een groot kleed, dat uitsteekt links en rechts van de bank, en schuif hem er een stuk onder. Dit geeft een rijkelijk gevoel en bovendien blijft je kleed extra goed liggen. Mag je dan helemaal geen kleine accessoires toevoegen? Ja, natuurlijk wel! Maar kies ervoor om deze te groeperen: dus zet ze zoveel mogelijk op 1 plaats allemaal bij elkaar. De truc is dat het hierdoor samen weer 1 geheel lijkt, en je zo wat meer rust creëert. Maar durf dus wel groot te denken: Koop juÃst die ene grote plant in plaats van 10 kleintjes, zet juÃst die grote fruitschaal op tafel neer, en hang juÃst dat grote schilderij aan de muur.
Verdere do’s en dont’s
Kun je al een beetje vooruit met bovenstaande tips en voorbeelden? Dan verklap ik hier nog een paar andere trucjes:
- Hanglampen kunnen een kleine ruimte ontzettend breken. Houd het ruimtelijk in de lucht door te kiezen voor een goed lichtplan door middel van wandlampen of een mooie tafellamp bovenop een kast. 1 grote vloerlamp als eyecatcher is dan wel weer een goed idee.
- Denk niet in grote tafeloppervlaktes: dit zijn vaak alleen maar verzamelplaatsen voor rommel. Kies voor kleinere bijzettafeltjes. Hiermee kun je ook nog eens gemakkelijk schuiven.
- Denk de hoogte in: maak gebruik van je muren door dingen op te hangen. Maar let op dat je muren geen etalage worden voor van alles en nog wat. Lege muren geven ook weer een ruimtelijk effect, dus laat ook delen vrij.
- Ga slim om met muurverf: je kunt optisch veel bereiken in een kleine ruimte door het uiteraard licht te houden, maar heb je bijvoorbeeld een smalle kamer: verf dan de muur aan de lange zijde donkerder. Dit zorgt ervoor dat die muur ‘dieper’ lijkt, en dus je kamer minder smal. Het verven van een lambrisering benadrukt juist weer lengte.
- Nog een optisch trucje maar dan voor vloeren: leg bij smalle ruimtes je vloer in de breedte. Een extra brede plank doet ook wonderen voor een kleine ruimte. Ga niet voor te donker, en pas op met te drukke vloeren; dit kan nogal op je af komen.
- Kijk nog eens naar je deuren! Klinkt misschien gek, maar zijn ze allemaal wel nodig? Wij hebben bijvoorbeeld een deur middenin de kamer die naar de keuken leidt. Deze hebben we er uit gehaald wat ontzettend helpt tegen het gevoel van opgesloten zitten in een kleine ruimte. Bovendien zitten we niet met de draaiing van de deur in de woonkamer qua ruimte.
- Een TV ophangen oogt een stuk ruimtelijker dan wanneer je hem ergens neerzet.
- Ga slim om met je opbergruimte: je 60-delig servies hoeft echt niet uitgestald te staan in een kast in de woonkamer als je dagelijks maar 4 setjes gebruikt. Denk goed na over wat je bij de hand wilt hebben en wat ook op een andere plaats in huis opgeborgen kan worden. Kasten zijn doorgaans kolossale dingen waarvan je niet alles wat erin staat dagelijks gebruikt.
- Een extra stoel erbij is altijd lekker, maar je hebt fauteuils en je hebt fauteuils… Hoge rugleuningen en breed toelopende armleuningen doen nogal grotesk aan; een net wat lagere fauteuil met smalle (of helemaal geen) armleuningen staat een stuk luchtiger. Je hoeft immers geen troon in huis, maar gewoon een lekker zittende stoel ;-).
- Kies ook qua bank voor iets op smalle poten en met een flinke, open ruimte aan de onderkant. Dit is niet alleen makkelijk met stofzuigen, het oogt ook nog eens een stuk minder ‘vol’.
Ik hoop dat jullie wat hebben aan al deze tips! Het hebben van een kleine woonkamer is niet per se kommer en kwel: het helpt je ontspullen en je bent sneller klaar met schoonmaken. Daarnaast is een kleine woonkamer gemakkelijker gezelliger en huiselijker te maken, alleen moet je opletten dat het niet snel teveel wordt.
Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben (misschien wel over je eigen woonkamer?), dan kun je mij altijd een berichtje sturen of even een reactie achterlaten hieronder.
Liefs,
Stephanie
Volg je mij al op Instagram, Facebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!
4 comments
Bedankt voor je leuke artikel en voor de fijne tips, een vriendin van mij gaat binnenkort verhuizen dus ik was al op zoek naar zulke tips, ze zal je dankbaar zijn! :)
Graag gedaan!
Een erg leerzaam en uiterst leesbaar artikel over de kleine woonkamer, voor mij uiterst relevant aangezien ik zelf in een eenkamerwoning woon. Gelukkig betreft het wel een hoge kamer en dit schept veel opbergruimte als je aan de hoog aangebrachte planken wilt. Nog een tip: heb je echt een sofa nodig? ik niet en kom met twee fauteuils prima uit.
Twee fauteuils zou in ons geval veel meer ruimte innemen, we hebben nu een heel compacte bank van 190cm breed. Zit je niet met loze ruimte tussen fauteuils en je kunt alsnog lekker languit!