Opruimen met Marie Kondo

Ik vertelde laatst in een Instagrampost dat ik alle afleveringen van de Marie Kondo serie op Netflix in één keer achter elkaar bekeken had en er nogal wat van dacht, gezien ook mijn achtergrond in de psychologie. Dat het de gemoederen bezig houdt is één ding wat zeker is. Bevriende blogster Stella maakte er zelfs een werkwoord van in haar blog over de balans opmaken.
Voor wie niet helemaal op de hoogte is: Marie Kondo is een Japanse vrouw die een bestseller heeft geschreven over opruimen (Spark Joy). En nu is daar dus een Netflix-serie over gemaakt. Ik vond de serie zelf hysterisch Amerikaans, maar zag ook in waarom het zo’n hit was. Alleen frustreerde het me dat er verder niet in werd gegaan op de theoretische basis. Marie Kondo maakt gebruik van een aantal goede, psychologische tactieken die leiden tot haar succesformule, enkel wordt het waarom niet uitgelegd. Daarom vandaag een ietwat diepzinnige blog waarin ik je meeneem in haar werkwijze en de psychologische factoren die daarbij een rol spelen.

KonMari-methode

Marie Kondo werkt altijd volgens dezelfde structuur: haar KonMari-methode. Hierbij ruim je niet op per ruimte maar per categorie:
– Kleding
– Boeken
– Papier
– Komono (keuken, badkamer, garage, al het overige dus).
– Emotionele items
Haar doel is om de wereld blijer te maken door op te ruimen. Oké.

Voordat we beginnen

In de Tv-serie zie je dat Marie even haar moment pakt om het huis welkom te heten. Dit ziet er wat raar uit: Marie die rondloopt om de juiste plek te vinden en vervolgens op haar knieën gaat zitten en haar ogen sluit. Waarom doet ze dit? Ik zal het je vertellen. Het is iets wat overeenkomt met meditatie: je bent even niet bezig met de volgende stap (het opruimen) maar je zit in het hier en nu, om bewustzijn te creëren. Dit bewustzijn helpt je waarderen: even aarden met je huis, dankbaar zijn voor de bescherming en ruimte dat het je biedt. Wanneer je hierbij stil staat heb je psychisch al de eerste stap om op te ruimen gezet. Je hebt je aandacht weer gevestigd op je huis an sich en niet op de spullen ín het huis. Daardoor kun je ook sneller afstand doen van items: door de waardering voor het huis belangrijker te maken.

Het opruimen kan beginnen

Dan is het nu tijd om naar die spullen te kijken. En deze zin typ ik expres zo neer: kijken. Want dat doen we eigenlijk niet meer als we zoveel spullen hebben, ernaar kijken. Dat Marie begint met de kleding is ook niet voor niets. Kledingstukken zijn iets waarbij de items 9 van de 10 keer niet in het zicht liggen en waar we er steevast te veel van hebben. Daarnaast is het een enorme stressor want je hebt het iedere dag nodig en iedere dag sta je dus voor de keuze “wat trek ik aan”? Door rust te brengen wat deze stressor betreft wordt je enthousiast over de methode en ben je gemotiveerd om verder te gaan met opruimen. Je ziet snel resultaat (een legere kledingkast) en kledingstukken zijn vaak seizoens producten waar je maar tot in bepaalde mate emotioneel aan gehecht bent. Zo kun je je opwarmen voor de moeilijkste categorie: emotionele items. Daarnaast is kleding iets waarvan tal van mogelijkheden zijn tot het geven van een 2e leven, dit is dan weer goed voor de gemoedsrust, genoegdoening en sterkt je daarmee dus aan om door te gaan met opruimen.

Marie Kondo blog

Spark joy

Even terugkomend op dat kijken: al je items zien zorgt voor bewustzijn. Daarom is het nodig alles uit de kast te halen. Ten eerste voor het besef hoeveel je eigenlijk wel niet hebt. De shock zet je namelijk aan tot actie. Ten tweede zorgt alles 1 voor 1 in handen hebben ervoor dat je weer met aandacht en bewustzijn bij dat product zit. Marie Kondo wil vervolgens dat je je bij ieder item afvraagt of je er het ‘spark joy’ gevoel bij krijgt. Dit vind ik persoonlijk zelf wat te blij, maar in feite is het gewoon een test of je er gehecht aan bent of niet. Roept het geen gevoel bij je op, weg ermee. Maar niet voordat je het item ‘bedankt’ hebt. Weer zoiets waarvan je waarschijnlijk denkt “ja jeetje ik ga toch niet alles bedanken?!”. Dit heeft echter ook een reden. Wanneer je lastig afscheid kunt nemen van items is het bedanken een vorm van waardering uitspreken en afsluiten. Het zorgt ervoor dat je je minder schuldig voelt over het opruimen van items en is een bewust moment om ergens gedag tegen te zeggen. Je hoort het al, eigenlijk is bewustzijn key in alles en het huis welkom heten, ‘spark joy’ en items bedanken enkel tools hiervoor.

Alles een plek geven

Ontspullen is één ding, alles een plek geven is twee. Marie Kondo geeft door haar manier van vouwen en ordenen aan dat het heel belangrijk is dat je alles goed kunt zien. Zo houdt je het overzicht erin en overzicht geeft rust. Door haar manier van vouwen (in 3 delen) en inladen kun je alle items in één oogopslag zien en pak je iets er zo bij. Zorg er dus voor wanneer je opruimt dat je niet meer spullen over houdt dan dat je bergruimte hebt. Items die je bijna dagelijks gebruikt moeten bij het openen van een deur, lade of doos direct zichtbaar zijn. Zo weet je wat je hebt, houdt je overzicht en gebruik je ook daadwerkelijk sneller producten. Door het frequenter gebruiken van de items die je hebt ga je deze meer waarderen en je er meer tevreden over voelen. Mensen maken vaak de denkfout dat ze blij worden van spullen, van iets. Maar het hebben van niets, die leegte, is ook iets waar je van kunt genieten. Het hebben van keuze lijkt op het eerste gezicht een luxe, maar het is een stressor. Keuzestress is iets wat je zoveel mogelijk zou moeten elimineren. Een fascinerend onderwerp waar ik zelfs mijn bachelorscriptie aan heb gewijd, dus mocht je hier specifiek meer over willen weten, reageer dan even hieronder! Voor nu weer verder naar waar we gebleven waren.

Ontspullen blog opruimen

Items die je niet dagelijks gebruikt maar wel wilt bewaren (nadat je er al eens grondig doorheen bent gegaan qua opruimwoede) kun je in boxen of dozen doen. Transparante boxen hebben het voordeel dat je alsnog snel kunt zien wat er in zit, maar het nadeel dat het niet de mooiste oplossing is. Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan ook uit naar dichte dozen die beschrijfbaar zijn of waar ik eenzelfde sticker op kan plakken waarop de inhoud staat.

En dan komt de rust

Wanneer alles opgeruimd, geordend en gestructureerd is, kan het grote genieten beginnen! Je zult ook merken dat je met minder spullen, meer gebruikt. In de TV-serie zie je dat de gezinnen allemaal helemaal weer blij zijn. En logisch: het hele opruimen is een bewustwordingsproces geweest waarbij ze weer hebben geleerd waar het allemaal om draait: niet wat je hebt, maar wie je hebt. Alsof je als het ware door de bomen (je spullen) het bos weer ziet (de mensen waarmee je je huis deelt). En weet je wat veel leuker is, die af en toe bedanken voor het feit dat ze er zijn ;-). En niet weggooien daarna!

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

2 comments

  1. . Zelf realiseerde ik tijdens het kijken ook dat ze er weinig diepgang of verduidelijking over geven terwijl het juist bewustwording geeft. Tof dat je er tijd voor hebt genomen dit voor iedereen inzichtelijk te maken! Interessant artikel! Wat betreft je scriptie over keuzestress, lijkt me ook erg interessant dus kom maar door:)

    1. Dankje Annet! Ik heb het geprobeerd nog wat luchtig te houden ook, maar wel zo dat het toch wat verduidelijkt. Misschien ook eens een blog aan keuzestress wijden, de scriptie is saaie kost natuurlijk haha. Het onderwerp was: de invloed van keuzestress op het maken van financiële beslissingen. Maar kan hem je sowieso mailen als je nieuwsgierig bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*