stoffering akoestiekBetonlook gietvloeren, shutters, metalen deuren en kozijnen, tegels, gladde muren: moderne huizen zijn qua ontwerp en inrichting nu niet bepaald ook direct sfeervol te noemen. Een strakke basis is fijn, maar om het ook tot een gezellig geheel te krijgen is er meer nodig.

Een sfeervolle inrichting

Een warm en sfeervolle inrichting krijg je vooral door het kiezen van de juiste stoffering. De strakke inrichting wanneer je inderdaad een basis hebt van bijvoorbeeld een gietvloer, gladde muren en andere ‘harde’ materialen zoals glas en staal oogt soms niet alleen kil, het klínkt ook kil. De akoestiek doet stiekem veel voor de woonervaring, maar bij het inrichten van ons huis denken we daar vaak niet (voldoende) aan. In een ruimte waar het galmt heb je niet het idee dat je in een gezellige woonkamer staat, toch? Dit los je dus onder andere op met stoffering. En het woord zegt het eigenlijk al: het aanbrengen van stof in huis.

Goede akoestiek

Maar zo’n strakke basis is natuurlijk wel gewoon heel mooi in huis. Bovendien kun je er vervolgens alle kanten mee op qua inrichting. Bij een betonlook gietvloer staat alles, en bij die zwart metalen kozijnen ook! Oh, en niet te vergeten de zwarte, houten jaloezieën of shutters, die zo mooi ogen in die kozijnen. Of je inrichting qua meubels verder dan Scandinavisch, Bohemien of landelijk is maakt niet eens uit, dat past hier allemaal bij! Maar vervolgens wil je wel dat wanneer je dan gezellig samen zit in die nieuwe ruimte, het ook gezellig klinkt. Een goede akoestiek is heel belangrijk. Kies er bijvoorbeeld voor om naast die shutters of jaloezieën nog inbetween gordijnen te hangen. Die zijn niet zwaar, ogen ook niet als voile (want dat staat weer te luchtig naast het grovere en strakke van de rest), maar helpen wel mee aan de akoestiek. Daarnaast ‘breekt’ het geheel zo ook wat door de weving en het soepel vallen van de stof in plooien.

Naast gordijnen op maat zijn er natuurlijk nog een aantal dingen die je kunt doen om de akoestiek in je interieur te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan vloerkleden, canvas of wanddoeken aan de muur, een stoffen bank, kussentjes en plaids ergens overheen gedrapeerd. Let daarbij ook op de stoffen zelf. Ruwere structuren werken goed, die breken letterlijk geluidsgolven beter of absorberen deze beter. Zoals jute kleden (breken golven) of hoogpolige kleden (dempen golven). Een tijd terug waren van die grove, gebreide kleden helemaal in: dat is de perfecte combi om via stoffering te werken aan de akoestiek in je huis.

Toch kan het lastig blijven hoor. Zelf worstel ik er ook nog mee in een nieuwe ruimte die ik in mijn eigen huis laatst heb aangepakt. Een slaapkamer van 12m2, dus niet per se groot maar een gemiddeld formaat, waarbij er nog steeds op sommige plaatsen een galm klinkt. Terwijl de ruimte toch gevuld is met gordijnen, een kledingrekje, een vloerkleedje, een bed met dik dekbed, sprei en sierkussens. Genoeg stoffering zou je denken toch?! Er blijkt dus meer nodig om aan de akoestiek te werken. Momenteel ben ik daar dus nog voor op onderzoek uit om te kijken wat wel en niet werkt. Weten wat het gaat worden? Volg me op Instagram want daar deel ik altijd alle ins en outs!

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op Instagram, Facebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

(Deze blog is in samenwerking met Echt Gordijn geschreven.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*