Macintosh jaren '90Gaan je haren al overeind staan bij het lezen van deze titel? Vrees je het ergste? En terecht! Want zoals je wellicht met enige afschuw terug kunt kijken naar foto’s van je modegrillen van toen, kan een beetje interieurfreak dat ook naar plaatjes van zijn of haar interieur… Maar waar ik nu alles in en om huis vast leg op camera, was ik toen niet zo fanatiek met fotorolletjes in de weer. Een gevalletje van “gelukkig hebben we níet de foto’s nog”. Maar lang leve het internet! Ik verzamelde wat interieurtrends voor je uit de jaren ’90 en vertel je over mijn keuzes. Welke had jij allemaal in huis??

First things first

Als eerst beginnen we natuurlijk met de stoffering. Zo lang als dat ik me kan herinneren was ik al bezig met het inrichten van mijn kamer. Ik ben geboren in 1990 (maar mijn bouwjaar is 1989), dus ik was er vroeg bij om te voldoen aan deze jaren ’90 interieurhypes. Ik verhuisde naar een grotere kamer, en kon helemaal los gaan wat stoffering betreft. Schrik niet, ik koos maar liefst 3 soorten behang, mét bijpassende gordijnen. Oh, en vloerbedekking!: Donkerbruin, laagpolig, en vooral lekker synthetisch.
Maar nog even terugkomend op dat behang… De bovenste helft van de muur was voorzien van vanillegeel behang met een soort Grieks-achtig symbool als motief hier en daar. De onderkant was effen grijs. Deze prachtige combinatie werd gescheiden door zo’n behangrand met druk motief, waar vanillegeel, bruin en grijs in terug kwamen. Krijg je al een beetje een beeld? De bijpassende gordijnen hadden precies hetzelfde motief als de behangsoort op het bovenste gedeelte van de muur.

behangtrends jaren '90

Nu is een lambrisering nog steeds hip, maar dan in de vorm van verf. Een sierrand is eigenlijk not done meer, en zie je hoogstens nog voorbij komen op kinderkamers. Ook druk behang is weer terug van weg geweest overigens! Maar dus niet in combinatie met 2 andere soorten behang in 3 horizontale delen. Nee, gewoon nee.

Kleur bekennen

Vanillegeel was ook ontzettend in trek begin jaren ’90, maar dat was niet de enige kleur. Toen wijzelf gingen verhuizen en ik weer een nieuwe kamer mocht inrichten, gooide ik het dan ook over een andere, hippe boeg: limegroen. Een lekker frisse kleur (wat nog zacht uitgedrukt is, want eigenlijk had je een zonnebril nodig om de kamer in te gaan), en ik combineerde hem met bordeauxrood, voor toch wat warmte en romantiek. Dat rood en groen elkaar versterken waardoor alles nog intenser over komt leerde ik pas wat later tijdens mijn schilderlessen. Ik kon in ieder geval uit ervaring beamen dat dit zéker waar was. Uiteraard waren mijn gordijnen ook weer bijpassend: rood met groen organza. Juist, organza alleen al was qua stof een ware jaren ’90/vroege ’00 hit.

limegroen trendkleur jaren '90

Meubeltrends

En dan het meubilair. Organza is heerlijk synthetisch, maar qua meubilair hielden we ook wel van de gemaakte look. Zo was houtfineer het ein-de. Waar nu alles robuust, ruw en onbewerkt hout moet zijn, hielden we onszelf toen niet in hele kamers te vullen met houtfineer meubels. Strak en modern betekende toen gewoon recht en glad, met plastic handgrepen en wieltjes. Het wat lichtere, bijna oranje beukenfineer had vooral de voorkeur, na de donkere, eikenhouten meubelsets uit de jaren ’80. Zo ook het computermeubel, wat een onmisbare rol ging innemen in interieurs sinds de komst van het internet (denk jij nu ook gelijk aan dat inbeldeuntje?). Deze werd gekocht in diezelfde houtfineer uitvoering met matgrijs metalen details. Nog meer metaal in het interieur was terug te vinden in de oh zo handige cd-rekken voor je hele Hitzone verzameling. Ging je toch liever voor het echte (hout)werk? Dan kocht je uiteraard grenen. Mét ronde knoppen.

Interieurtrends jaren '90 meubels

Opblazen geblazen!

En dan het volgende item… Wie had hem niet?! Ik weet niet zo goed of hij nu valt onder het meubilair of onder de accessoires (en dat op zich is al een knappe eigenschap): de opblaasstoel! Ik had precies dit model, maar dan niet in rustig blauw, maar in fel oranje. En mijn eerste mobiele telefoon (de Nokia 3310) overnachtte natuurlijk in een bijpassende mini opblaas fauteuil.

Opblaas fauteuils

Het ultieme chillen in mijn fauteuil werd overigens pas echt compleet door mijn ufo-lamp die ernaast stond. Het lag trouwens maar net aan de stemming welke lamp er aan ging, want de lavalamp had ik uiteraard ook. En dit alles kocht ik bij mijn favoriete ‘woon’winkels Expo en Blokker :’).

Lampen jaren '90

Jaren ’90 decoratie

De deco mag natuurlijk niet ontbreken voor de finishing touch. Op mijn slaapkamer in het oude huis had ik van die schattige Anne Geddes foto’s aan de muur, maar gezien het limegroen en rood van de nieuwe kamer én mijn pubertijd moesten deze het veld ruimen. En daar kwam iets voor in de plaats, waarvan iedereen hem denk ik wel heeft gehad of iemand kent die hem heeft gehad: De rode Ikea roos. In mijn zoektocht naar een afbeelding ervan stuitte ik zelfs op een website van iemand die foto’s verzamelt van de Ikea roos hangend bij mensen thuis. En zoals je hier ziet, hangen ze allemaal aan muren in typerende jaren ’90 interieurs, haha!

Wanddecoratie jaren '90

Mocht je nu spontaan door dit artikel al deze mooie items ineens missen; veel is er nog (of weer) te koop, en vaak voor een prikkie! Hoe zou dat nou komen… ;-). (Niet in mijn shop trouwens, sorry not sorry.)

Had jij ook veel van deze items in huis? Zelf ben ik benieuwd hoe we over 20 jaar terugkijken op ons interieur, wat denken jullie? Ook nu zijn er namelijk genoeg interieurtrends die in vele huizen staan te pronken, maar daarover later meer!

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

Bronnen foto’s:
header: Iphones.ru,1: Bagsoflove.ae 2: Djooz Lifestyle, 3: Esta, 4: Flexa, 5: Inquitedutes.me 6: Tradeshopping.com, 7: 2ehands.be, 8: Ebay, 9: Restpartijen.org, 10: Amazon, 11: xmpl.nl, 12: Anne Geddes, 13: gratisaftehalen.nl

2 comments

  1. Hahaha heel herkenbaar! Vooral dat limegroen, dat was ook in mijn huis te vinden. Overigens heb ik als kind nog de passie gehad voor geel. Ja echt, alles moest in deze prachtige kleur. Tot de tandenborstel aan toe. En wie had ze niet toen hij/zij op kamers ging, de Ikea lack tafeltjes.. Ook zoiets..

    1. Hahahaha jaaaa de Lack tafeltjes! Oh man als je zo eens nagaat kan ik eigenlijk wel een heel boekwerk schrijven. En vroeger was geel ook mijn lievelingskleur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*