Afgelopen juni ben ik verhuisd naar mijn eerste koophuis, jongens, wat was ik blij dat het is gelukt! Ik vond een woning die aan veel van mijn eisen voldeed en werd de gelukkige koper. Meer daarover lees je trouwens hier. Maar aan dat huis moest ook nog wel het een en ander gebeuren, daar ben ik dus nu nog volop mee bezig en ik neem jullie graag daar in mee!
Jaren ’20 huis
Mijn wensenlijstje was best fors en ik wist, gezien de huidige woningmarkt ook, dat ik sowieso concessies moest doen. Ik heb heel wat huizen bezocht om aan te voelen welke compromissen voor mij goed voelden en aan welke eisen ik toch echt wel vast wilde houden. Zo maakte die gunstig gelegen tuin uiteindelijk minder uit, hoefde ik ook echt niet per se een achterom, tweede toilet of veel opbergruimte, maar wilde ik wél nog steeds een oud huis, op loopafstand van het centrum met aan tenminste één kant een mooi uitzicht. Oh, en het moest ook niet kleiner zijn dan het huis wat ik huurde, maar dat is misschien een logische eis. En uiteindelijk weet je ook gewoon dat je het voelt wanneer je ergens binnenstapt: “dit huis past bij mij, hier zie ik mezelf wonen”. Dat gevoel was daar dus ineens toen ik mijn huis binnenstapte, als een handschoen waar je je hand in laat glijden en die perfect past. Ik had mijn jaren ’20 huis gevonden!
Oude elementen
Maar van die jaren ’20 stijlelementen was weinig meer over helaas. Geen glas in lood, geen schuifdeuren, geen oude tegeltjes of granito in de gang. Zelfs aan de buitenkant zijn bovenin schoten geplaatst over waar – vermoed ik – sierranden van bakstenen zitten. Gelukkig zaten wel de ornamenten nog op het plafond in de woonkamer en is het huis verder qua lay-out en buitenzijde een typische jaren ’20 woning. Plat dak, doorzon, en met een erker.
In ere herstellen
Langzaamaan ben ik dus weer klassieke elementen terug in mijn huis aan het brengen. Zo ben ik beneden begonnen met opknappen en kwamen de oude tegels in de gang onder de laminaattegelvloer tevoorschijn. Ook liet ik de deuren in de hal (waar plaatwerk op zat) restaureren en zijn het nu weer prachtige paneeldeuren. Ook de kleine raampjes boven in de erker werden weer voorzien van een patroon in lood.
Oude deurklinken
Er komen nog wat leuke, kleine DIY-blogs aan over bijvoorbeeld het glas in lood effect, maar ik wil nu vooral nog even uitlichten wat echt de finishing touch is gebleken qua afwerking binnen de klassieke stijl. Nadat een vakman namelijk mijn paneeldeuren had hersteld en ik deze kon aflakken, had ik natuurlijk ook nieuw, bijpassend deurbeslag nodig. De jaren 90 klinken konden écht niet meer. Dus ik ging op zoek naar deurklinken in een klassieke look. Ik kwam terecht op de website van deoudedeurklink.nl en vond precies wat ik zocht. Echt een prachtig aanbod, helemaal in de stijl van jaren ’20 en ’30 woningen. Het leuke, is, dat de webshop is opgericht door twee broers die beide hun jaren ’30 woning aan het opknappen waren en geen mooie deurklinken konden vinden in de stijl van vroeger. Ik vind het te gek als mensen oude huizen in hun glorie willen herstellen dus super dat zij gewoon zelf toen een bedrijf daarin zijn begonnen! Ik werd goed geadviseerd in mijn keuze en uiteindelijk heb ik voor de klassiek ovale rozet deurklink in mat zwart gekozen. Van gepoedercoat metaal met mooie, houten handvaten. Ik ben er superblij mee en raad je zeker aan om ook eens op hun website rond te snuffelen mocht je op zoek zijn naar deurklinken in oude stijl.
Liefs,
Stephanie
Volg je mij al op Instagram, Facebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!
(Deze blog is in samenwerking met De Oude Deurklink geschreven.)