huis gekocht starterEindelijk kan ik het van de daken schreeuwen: ik ga verhuizen! En dit is toch wel een heel bijzondere verhuizing… Namelijk naar mijn eerste koophuis!

Spannende tijd

Ik was online wat stiller en dat was niet geheel zonder reden. Druk met werk maar privé ook druk met een hoop geregel… Namelijk voor een huis! En hoe graag ik ook alles direct deel met mijn volgers zat alles ineens in zo’n sneltreinvaart dat ik dat eerst allemaal op orde wilde hebben voordat ik het online ging zetten.

Al langer op zoek

De wens om een huis te kopen was er al een tijdje. De rente is gunstig, ik heb vorig jaar een vast contract gekregen en hoe graag ik hier ook woon: het zal nooit helemaal van mezelf zijn. Bovendien zijn de huurprijzen natuurlijk flink; waarschijnlijk een stuk hoger dan wanneer ik een hypotheek zou hebben. Dat ging me steeds meer tegenstaan. Het begon aan te voelen als geld over de balk smijten voor een plek waarvan nog geen steen van mezelf is.

Mijn huidige plekje…

De huizenmarkt

Maar we weten allemaal dat het in de huidige huizenmarkt voor starters bijna onmogelijk is om iets te vinden. Daarbij komt dat ik stiekem ook best verwend ben met het prachtige plekje waar ik nu woon. Het is een hoog en statig huisje van 97m2, staat middenin het centrum, heeft een tuin en dakterras op het zuidwesten en grenst aan de beeldentuin van het oudste stadspaleis van Nederland. Genoeg vertier voor de deur en tegelijk een oase van rust aan de achterkant. Zie zoiets maar eens te kopen in je eentje!

De wensenlijst

Ik wist dus dondersgoed dat ik compromissen moest gaan sluiten met mezelf. Ik probeerde mijn wensenlijst realistisch te houden maar ik geef toe: dat was lastig. Ik ben weg van oude huizen, dus daar ging de voorkeur naar uit. In het centrum of niet ver daarbuiten. Een heel huis, dus geen appartement of bovenwoning. Daarnaast moest er een tuin bij zitten, wilde ik het liefst 3 slaapkamers en moest de woonoppervlakte zéker niet minder dan de 97m2 zijn die ik nu heb. Oh, en als het even kan: nog steeds een mooi uitzicht aan de voor- of achterkant ;-).

stadspaleis MarkiezenhofMijn stadstuintje en uitzicht nu, foto’s gemaakt door Marjon Lukje voor TV-programma Binnenstebuiten. 

Een opknappertje?

Klussen zou ik niet erg vinden (ik kan het immers toch niet laten mijn eigen stempel op een huis te drukken ;-) ), maar het moet de investering waard zijn. Er komen soms leuke klushuisjes voorbij, maar ook daarvoor vragen ze tegenwoordig belachelijk veel. Als ik dan de kosten van het opknappen bovenop de bizar hoge vraagprijzen reken vertik ik het gewoon om dat ervoor neer te tellen. Dan zit ik over 10 jaar – als wellicht de markt weer wat normaal is – met een opgeknapt huis wat niet het geld op gaat brengen dat ik erin heb gestoken. Bovendien worden zulke huisjes vaak opgekocht door beleggers of investeerders die het tot een prima basis opknappen en dan gaan verhuren voor de hoofdprijs. Tegen zulke partijen is als starter niet op te boxen.

De tijd nemen

Ik besloot me niet gek te laten maken en de tijd te nemen. Funda checken doe ik al jaren nog vaker dan mijn bed in en uit stappen, dus de markt in de gaten houden was voor mij net zo’n automatisme geworden als ademen. En zo nu en dan stond er wat tussen waar ik wel blij van werd en binnen de mogelijkheden viel. En dan ging ik kijken. Maar alle keren zuchtte ik van opluchting als ik bij terugkomst de sleutel in de deur van mijn eigen plekje stak. Dat is niet zoals het zou moeten voelen natuurlijk! En ja: ik kan echt overal doorheen kijken en weet waar ik op moet letten bij een bezichtiging. Ik laat me niet afleiden door gekke kleuren of het interieur. Maar nee, het zat er gewoon niet tussen in mijn prijscategorie.

En toen… Was het inééns raak! Ergens binnenstappen en jezelf er zien wonen, dat gevoel. Ik had het rationeel wel gedacht bij sommige huizen, maar niet zo gevóeld. Het huis had ik bovendien níet gevonden via Funda. Het hoe en wat daarover vertel ik in deel 2 van deze blogreeks… Nog even geduld dus, ik neem jullie supergraag mee in het hele proces want oh wat is het spannend, leuk en veel!

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*