binnenklimaat schone lucht in huis ventilatie

Langzaamaan zijn we allemaal wat bewuster aan het leven. Onderwerpen als duurzaamheid, je ecologische voetafdruk en klimaatverandering zijn items waar we het steeds vaker over hebben. Het is goed om te zien dat dit bewustzijn groeit en dat ieder op zijn of haar manier zijn steentje hieraan probeert bij te dragen. Verandering begint immers bij bewustzijn. Dit beschreef ik laatst ook al in mijn blog over de psychologie achter opruimen, en ook duurzamer leven kwam al aan bod in een blogartikel.

Schone lucht in huis

Één ding waar ik tot op heden nog niet zo over nadacht maar ook wel degelijk belangrijk is in interieur, is een schoon binnenklimaat. Ik kwam hierop toen ik een aflevering terug zag van ‘Help, mijn man is klusser’ (I know, quilthy pleasure) waarbij ze het hadden over fijnstof en andere schadelijke stoffen in huis. Hiervoor legden ze een ventilatiesysteem aan en daar wilde ik het fijne (ha ha) van weten. Ik bezocht de site van dat bedrijf (Alpha Ventilatie) en er ging een wereld voor me open! Ook schoot ik een beetje in standje paniek… Ik wist natuurlijk wel dat wij mensen veel tijd binnen doorbrengen: sinds ik thuis werk spendeer ik zelfs meer tijd dan gemiddeld in dezelfde ruimtes. Maar waar ik niet bij stil stond was dat er dus uit meubels, vloerkleden/vloerbedekking, schoonmaakmiddelen, geurtjes et cetera allerlei schadelijke stoffen vrij komen in ons huis. Die daar zonder goede ventilatie maar een beetje blijven rondzweven. Uhh…. Dat wil ik niet! Daarbij komt dat wij ook nog eens in een oud huis leven waarbij het gruis soms langs de muren valt (geen grap, dat zie je natuurlijk niet op Instagram ;-) ), we een vochtige kelder hebben en de open haard maar wat graag aansteken.

Voorkant oud huis stadswoning monument
Luchtverversing

Je begrijpt, mijn liefde voor oude huizen ging ik toch wat in twijfel trekken. Één voordeel van een oud huis als de onze is dan weer wel dat het verversen van de lucht als vanzelf gaat door alle gaten en kieren. Ons huis is wat dat betreft zo lek als een zeef. Ik besloot me wat verder te verdiepen in wat ik kan doen voor een schoner binnenklimaat. Ik kwam uit op wat artikelen van www.milieucentraal.nl met allerlei tips. Wat ik al deed: extra ventileren tijdens koken, douchen en klussen binnen. Roosters en filters schoonhouden. Zorgen voor wat lucht-zuiverende planten. Wat ik wil doen: vochtvreters in de kelder zetten, minder de open haard aan doen, de agressieve schoonmaakmiddelen zoveel mogelijk vervangen voor niet-schadelijke middelen.

Wat dit betreft kijk ik nu nog meer uit naar het voorjaar en de zomer: dan staat bij ons altijd alles wagenwijd open en zitten we voornamelijk buiten. Ook al wonen we middenin het centrum, we wonen naast grote stadstuinen en niet bij drukke wegen in buurt. Nu ik dit allemaal weet is het toch iets om je bewust van te zijn. Hebben jullie al eens nagedacht over hoe schoon de lucht in jullie huis is? En hoe je dit kunt verbeteren?

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

(Deze blog is in samenwerking met Alpha Ventilatie tot stand gekomen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*