Denk aan het inrichten van je woonkamer en je denkt als eerst waarschijnlijk aan het volgende meubel: een bank. Toch? Het is misschien wel de belangrijkste ‘spot’ in de ruimte, de plek waar je op neerploft om te ontspannen na een lange dag.

Waar moet je op letten bij het kopen van een bank?

Maar omdat de functie en de plek van een bank zo belangrijk  is, kan het ook best een hele opgave zijn om een goede keuze te maken. Er hangt voor je gevoel zoveel vanaf. En dan is er natuurlijk nog de eeuwige discussie over wat is praktisch en wat is mooi? Die twee gaan niet altijd samen namelijk ;-). Ik vind dat zelf altijd de grootste opgave! Ik ben echt esthetisch ingesteld dus de looks winnen het nogal eens bij mij, maar ik ben ook pleiter van ‘in een huis moet geleefd worden’. Dus ik wil dat je gewoon met schoenen aan op de bank moet kunnen liggen bijvoorbeeld en hij comfortabel zit maar ook ligt.

Vraag jezelf eens af…

In een eerdere blog gaf ik al wat tips over het kiezen van eetkamerstoelen. Daarin vermelde ik ook wat vragen die je jezelf kunt stellen om tot een goede keuze te komen voor een bank. Die vragen zijn eigenlijk ook relevant wanneer je een bank gaat aanschaffen. Welke woonstijl spreekt me aan? Welk zitcomfort wil ik? Wat voor armleuningen? Een hoge of lagere rug? Welk materiaal wil ik? Wat is mijn budget? Hoe wil ik hem gebruiken? Welke opstelling is het beste? Hoeveel zitplaatsen wil ik?

Trends in banken

Als we kijken naar de huidige woontrends zien we dat wat betreft banken er wat grote lijnen te ontdekken zijn. Zo is de Japandi woonstijl populair: een minimalistische woonstijl met natuurlijke, organische elementen qua kleuren en vormen. In het aanbod banken bij woonwinkels zie je twee modellen veel terug: een modulaire bank die wat robuuster, breder, ‘plomper’ oogt, en een (veelal hoek-)bank die slank is, hoog op zijn poten staat.

Waar qua kleur (licht)grijs altijd de meest populaire kleur was qua bank zie je dat een warmere tinten zoals beige en zand steeds meer aan terrein winnen.

Tenslotte zien we ook in materiaal duidelijke trends: corduroy is weer terug van weggeweest, in navolging van het fluweel wat je al een paar seizoenen weer veel zit. Ik snap het wel: het is heerlijk zacht, ziet er luxe uit en is fijn in onderhoud. Een stevige stof die je goed schoon kan maken. Ook voor katten- en hondenharen is (rib)fluweel als bank een goede keuze: de haren krijg je er met een borstel of stofzuiger snel vanaf.

Een stof die ook ideaal in onderhoud is en je tegenwoordig veel ziet bij banken is microleder of ecoleder. Microleder bestaat uit een lederen onderlaag met een microvezel bovenlaag, ecoleder is een combinatie van leder en polyester. Beiden ogen ook net wat warmer (meer suède-achtig) dan een vol lederen bank. Iedereen kan zich daarvan ook wel herinneren dat je in de zomer daar zo aan ‘plakt’ wanneer je er met blote huid op zit, niet fijn! Bovendien oogt het strak en een stuk killer.

Nog wat korte tips

Nu je dit allemaal weet heb ik nog wat tips voor je die de keuze voor een bank wellicht makkelijker kunnen maken:

  • Pak de kleur van de bank als basis voor de rest: je verft sneller over een muurkleur heen dan dat je een nieuwe bank koopt. Een pot verf is immers een stuk voordeliger!
  • Kies niet een te grote bank en denk ook even goed na over of een hoekbank wel zo praktisch is. Als je de indeling eens wilt wisselen (bijvoorbeeld van een zomer naar een winter opstelling) kan zo’n grote, logge bank heel afsluitend en beperkend werken. Het is heerlijk om erop onderuit te kunnen liggen maar misschien vind je een losse hocker dan handiger dan een hoekbank.
  • Houd rekening met het onderhoud en de gebruikers van de bank. Een gemêleerde stof kan sneller gaan haken, er kunnen ook sneller haartjes van dieren tussen vast gaan zitten die moeilijk weg te krijgen zijn. Ook jeans kunnen afgeven en met kleine kindjes die morgen is een geweven bank niet altijd ideaal.

Ik hoop dat dit je al een beetje op weg kan helpen met het kiezen van een nieuwe bank, veel succes met de zoektocht!

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

(Deze blog is in samenwerking met Sanders Wonen geschreven.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*