Gietvloeren zijn vandaag de dag ongekend populair. Het is een strakke, onderhoudsvriendelijke afwerking qua vloeren. Maar een gietvloer nemen is best een beetje spannend. Zo’n vaste emulsie die je over het oppervlak eronder giet… Je haalt het er niet zomaar weer uit en kan best prijzig zijn. Ik verdiepte me in de wereld van gietvloeren om een goede overweging te kunnen maken!

Een gietvloer als mooie basis

In mijn directe omgeving ken ik eigenlijk niet veel mensen die zelf een gietvloer hebben. Vele hebben toch gekozen voor een vloer van laminaat, hout of PVC. Toch vind ik een gietvloer zelf erg interessant. Waarom? Zoals jullie misschien al wel weten houd ik nogal van interieur ;-). Wanneer je veel met inrichting bezig bent is een neutrale basis superfijn. Zie het als een soort blanco canvas waar je altijd weer een nieuw schilderij op kan maken. Zo ben ik bezig met het stijlen van mijn interieur. Wanneer ik dan een opvallende vloer zou hebben zouden veel items qua meubels daar misschien al niet bij passen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan houten meubels op een houten vloer. Als de kleuren verschillen wordt het al snel een mismatch en drukke bedoeling. Een gietvloer is dan een strakke basis waar je goed mee uit de voeten kan qua inrichting. Bijna alles past daar bij.

Waarom kiezen voor een gietvloer?

Die strakke basisvloer kun je natuurlijk niet alleen door een gietvloer krijgen. Je hebt ook betonvloeren, marmoleum vloeren of geschilderde, houten vloeren. Het één past beter bij de ene woonstijl, het ander bij een andere woonstijl. Zo is een hout geschilderde vloer wat landelijker en een betonvloer wat meer industrieel. Marmoleum is in vele soorten en maten ook te krijgen, effen of met patroontjes. Een duurzame keuze ook, maar wel minder bestendig. Ook over betonvloeren hoor je vaak nadelen. De meest voorkomende is het optreden van scheurtjes. Een gietvloer is uiteraard net als beton ook een gegoten vloer, maar heeft een andere samenstelling. Na wat research leert de website van G-vloeren.nl mij dat een gietvloer eigenlijk een naadloze, kunststof vloer is. De kans op scheuren is hierdoor kleiner.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zitten er aan iedere keuze voor een vloer ook nadelen, dus ook aan een gietvloer. Wat ik al zei, een gietvloer haal je er niet zomaar weer even uit, zoals je bij een laminaatvloer wel kunt doen. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je de vloer die eronder ligt goed voorbereid. Zelf heb ik bijvoorbeeld in mijn jaren ’20 woning een houten ondervloer liggen, en daaronder een kruipruimte. Ik zou dus eerst die houten ondervloer moeten voorbereiden met nog een laag waarop de gietvloer kan want anders giet letterlijk alles tussen die spleten de kruipruimte in. Niet handig. En al met al kan dit dus ook best in de kosten oplopen.

Wat kost een gietvloer gemiddeld?

Binnen de gietvloeren heb je eigenlijk twee soorten vloeren: een van polyurethaan en een van epoxy. Epoxy is wat goedkoper dan polyurethaan omdat daar geen beschermende coating nog overheen gaat, maar deze is dan wel weer wat gevoeliger voor scheurtjes. Denk gemiddeld aan een prijs van €60,- per vierkante meter vloer wanneer je voor een gietvloer kiest. Dit is dus exclusief eventuele kosten die je moet maken om de vloer voor te bewerken.

Ik denk dat ik zelf, wanneer ik een nieuwbouwwoning zou betrekken, voor een gietvloer zou gaan. Precies om het feit dat deze tegen een stootje kan en als een blank canvas kan dienen voor de verdere inrichting. Dat gaat niet snel vervelen en dus ook lang mee! Echter in mijn huidige woning met de houten ondervloeren heb ik er niet voor gekozen. De houten ondervloer heb ik van onderaf geïsoleerd en de vloer zelf geschilderd. Een budgetvriendelijke oplossing voor nu en ik houd van de oude look die het geeft. Maar ik overweeg wel om het in de badkamer te gaan nemen, die staat op het verbouwingslijstje namelijk!

To be continued…

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op Instagram, Facebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

(Deze blog is in samenwerking met G-Vloeren geschreven.)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*