Het kiezen van goede verlichting is ontzettend belangrijk. Het maakt of breekt eigenlijk de gehele sfeer in een woonkamer. Toch wordt er bij het inrichten van een woonkamer vaak (te) weinig aandacht besteedt aan verlichting. Een lichtplan bijvoorbeeld wordt zelden gemaakt. Nu denk je misschien zelfs ‘lichtplan?!’, wees gerust, een heel plan is echt niet altijd nodig, maar een beetje liefde en aandacht doet wonderen ;-).

Welk licht waar?

Om goed te kunnen bepalen wat voor verlichting je in de woonkamer nodig hebt is het belangrijk om te weten welke functie de ruimte heeft en welke sfeer je wilt neerzetten. In een woonkamer wil je al snel een gezellige sfeer creëren, maar je moet er ook een goed boek kunnen lezen of kunnen werken aan tafel. Lastig, want je wilt dus meerdere activiteiten in een woonkamer goed kunnen doen, met passend licht erbij. Noteer voor jezelf die lichtpunten en functies.

Direct en indirect licht

Qua soorten licht heb je eigenlijk twee mogelijkheden: direct en indirect licht. Onder direct licht valt verlichting zoals spots en werkverlichting. Onder indirect licht valt al het diffuse licht. In een woonkamer wil je gezien de ruimte eigenlijk beide: diffuus licht voor een gezellige sfeer, direct licht voor focus. Bij spots kun je ook kiezen voor dimbare spots, dan heb je twee vliegen in 1 klap. Nadeel: deze zitten dan weer wel enkel in het plafond en wijdverspreid. Ga je voor ‘losse’ verlichting houd dan rekening met de bepaalde hoogtes: zorg dat niet alle soorten licht op 1 hoogte vallen.

Verschillende soorten lampen

Om die verschillende hoogtes aan te houden kun je uit een combinatie van verschillende soorten lampen kiezen. Je hebt hierbij de keuze uit vloerlampen, tafellampen, wandlampen en plafondlampen. Daarbij komt dat iedere soort lamp een ander soort licht uit kan stralen. Zo kan een vloerlamp zijn vormgegeven als spot en daarmee uitermate geschikt zijn als leeslamp, maar heb je ook vloerlampen die een diffuus licht verspreiden en zo veel meer als sfeerverlichting dienen.

Waar moet je verder nog rekening mee houden?

Uiteraard is het van belang dat je kijkt naar wat de meest donkere hoeken in de woonkamer zijn om een keuze te maken voor je verlichting. Maar wist je ook dat je rekening moet houden met het kleurgebruik in die ruimte? Lichte kleuren reflecteren namelijk licht, terwijl donkere kleuren licht absorberen. Bij glanzende oppervlakten worden felle kleuren nog feller en wit nog witter door verlichting. Ook de soort kleur heeft een bepaald effect in combinatie met verlichting: Rode en roze tinten lijken in kunstlicht dieper, blauw en groene tinten kunnen daarentegen vervagen.

Nog meer tips over het uitkiezen van verlichting voor je woonkamer? Lees ook deze blog van Ledinbouwspotsleds.nl eens: https://www.ledinbouwspotsleds.nl/tips-voor-het-uitkiezen-van-verlichting-woonkamer/. Daarin staan ook leuke tips voor verlichting op basis van verschillende woonstijlen!

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

(Deze blog is in samenwerking met Ledinbouwspotsleds.nl geschreven.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*