Wanneer je een huis gaat verbouwen zijn er een paar dingen in de basis heel bepalend voor de sfeer en inrichting van het huis. Dat zijn een badkamer, keuken en de vloeren. Basiselementen waarin heel veel keus is maar waarmee je ook direct een statement kunt maken.

Een lastige keus

En zo’n statement maken kan supergoed uitpakken, maar het kan je ook gaan beperken in de verdere inrichting of gaan tegenstaan na een aantal jaar. En dat zijn dingen waar je dus óók rekening mee moet houden in het uitkiezen ervan. Dat maakt het kiezen er niet gemakkelijker op! Zelf vind ik het altijd heel tof wanneer mensen echt wat gedurfdere keuzes durven te maken. Denk bijvoorbeeld in een badkamer of keuken aan gekleurde tegels in een speciaal patroon en goudkleurige kranen. Het kan direct de toon zetten voor de gehele sfeer in huis! Maar je moet het wel goed kunnen stijlen, zodat je niet de plank misslaat en het een ratjetoe lijkt wanneer je de ruimtes verder inricht. Veel mensen spelen daarom maar op safe… Maar dat is dus eigenlijk ook weer zonde! Ik zie graag persoonlijkheid in huizen terug. En zo’n huis zonder ziel waar je binnenstapt maar de inrichting niets zegt over de bewoners vind ik altijd jammer. En nee het toevoegen van een grote canvas print boven de bank met foto van de kinderen maakt dat niet goed ;-).

Het kiezen van een vloer

Een goede basis kan de inrichting dus maken of breken. Het kiezen van een vloer is ook heel erg bepalend. Denk allereerst na of dat je bijvoorbeeld dezelfde vloer in alle ruimtes wilt laten doorlopen. En past die vloer dan ook in al die ruimtes qua stijl? Houd je bijvoorbeeld van strak en stoer en overal hetzelfde dan kies je voor een gietvloer. Wil je een vloer die bovenop een vloerverwarming gelegd moet worden? Dan moet je hier ook rekening mee houden. Vind je onderhoudsvriendelijkheid en de prijs wellicht het belangrijkst? Dan zul je waarschijnlijk eerder kiezen voor laminaat, PVC of vinyl. Een strakke look en duurzame keuze? Dan wordt het wellicht toch marmoleum. Maar de golden oldie onder de vloeren is en blijft natuurlijk de houten vloer. Duurzaam qua materiaal, kan tegen een stootje, vergt wel onderhoud maar dit biedt ook kansen: denk bijvoorbeeld aan een keer een andere kleur wax of olie na een frisse opschuurbeurt.

Huidige trends in houten vloeren

Alle soorten vloeren heb ik al wel genoemd, maar ik heb het nog niet gehad over de trends op het gebied van vloeren. Ik gaf bijvoorbeeld al aan dat qua sanitair goud momenteel erg populair is (en matzwart doet het ook nog steeds ontzettend goed), maar ook op het gebied van vloeren zijn er trends. Qua houten vloer is dat bij uitstek het visgraat parket! Zó mooi! Mijn voorkeur daarin qua kleur: lekker geleefd donker of lichter grijs. Een visgraat vloer is klassiek maar past door het ietwat grafische en strakke patroon ook weer heel goed in moderne en industriële interieurs. Een patroon dat zijn opmars maakt is de Hongaarse punt. Mark my words: deze gaan we ook steeds vaker zien!

Als jij een houten vloer zou mogen uitkiezen, wat zou het dan worden?

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op Instagram, Facebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

(Deze blog is in samenwerking met Knulst Houten Vloeren geschreven.)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*