West-Terschelling brandaris

Terschelling: 2,5 uur rijden, 2 uur op de boot, maar dan heb je ook wat. Hoopten we althans. Ik was nog nooit op de Waddeneilanden geweest, ik heb ze alleen een keer gezien vanuit het vliegtuig richting Oslo. Ook al is het nog Nederland, vanuit hometown Bergen op Zoom is het toch een kleine wereldreis. Maar afgelopen weekend was het dan zover; ik was een weekendje met vriendinnen te vinden op Terschelling!

Het lijkt wel het buitenland!

De aanhoudende droogte hielp er flink aan mee, maar door de droge natuur leek het soms wel of we in een Europese kustplaats waren beland. Het stond Terschelling niet verkeerd, die dorre struiken in het duinlandschap. Na aankomst in de haven huurden we dan ook direct fietsen, waarmee we heel het weekend het eiland over zijn gecrosst. Terschelling is met zijn 70 km lengte uitstekend te zien per fiets, vooral ook omdat het oostelijk deel van het eiland afgesloten was in verband met het broedseizoen van de vogels. Wat ik eigenlijk verrassend vond, was dat er zoveel natuurgebied op het eiland te vinden is waar je op sommige stukken nauwelijks iemand tegenkomt, terwijl wij er in het hoogseizoen zaten. Maar, we kwamen ook voor wat rust, en dat hebben we zeker gekregen dus!

Wat je gezien moet hebben

Als je op een eiland als Terschelling zit, en het is ook nog eens prachtig helder weer, dan móet je natuurlijk gaan genieten van zo’n mooie zonsondergang aan 1 van de brede stranden. Wij zaten in West-Terschelling, waar we naar het puntje van het eiland fietsten voor de zonsondergang. De laatste strandtent voor het westelijk natuurgebied begint is De Walvis, en hier aten we dan ook eerst een hapje. De Walvis heeft een beetje bohemian/beach sfeer, en het eten is uitstekend! Bij drukte houdt eigenaresse Marleen ook alle tafeltjes streng in de gaten dat er niet snel mensen voor piepen terwijl jij netjes ter plaatse heb gereserveerd en op een tafeltje wacht. Goooo Marleen!

Strandtent de Walvis Terschelling

Ik kan trouwens de titel van dit kopje beter uitbreiden met ‘en wat je gegeten moet hebben’, want Terschelling biedt volop streekproducten! Bier van het eiland, kaas van het eiland, cranberry’s van het eiland, gebak, vis, noem maar op. We hebben zoveel mogelijk uitgetest, en vonden het allemaal heerlijk. Er gingen uiteraard ook nog wat speciaal biertjes mee naar huis om de man te troosten die mij een heel weekend moest missen (ik denk dat de vlag uit ging).
Deze biertjes kochten we bij Lokaal in West-Terschelling, een super leuk zaakje met bijna alleen maar streekproducten. De homemade cheesecake met cranberryjam moet je echt even proberen!

Lokaal West-Terschelling

Midsland

Van West-Terschelling trokken we er ook een middagje op de fiets op uit richting het midden van het eiland. We kwamen aan in Midsland, en zoals de naam al doet vermoeden: dit schattige dorpje ligt in het midden van Terschelling. De dorpjes doen mij denken aan de dorpjes in Zeeland, met al hun schattige lage huisjes en kerkpleintjes. In Midsland bezochten we de toffe interieurwinkel ‘Buitenleven’, waar ze hippe merken als ZUSSS, MIJN STIJL en Madu Madu verkopen.
Al dat moois maakt dorstig, dus streken we neer bij de hippe foodbar Pura Vida. Hier hebben ze heel veel lekkere bowl gerechten, maar je kunt er ook gewoon een tosti bestellen. Alle limonade wordt geserveerd met een bamboe rietje en eetbaar rietje. Leuk én milieubewust!

Foodbar Pura Vida Midsland Buitenleven Midsland

Ultiem relaxen

We zouden bijna vergeten dat we op weg waren naar het strand voor een middagje zonnen en zwemmen, dus we fietsten verder, naar Formerum. Er werd gezegd dat de Zandzeebar een aanrader is, en dat wilden we even checken. En of het een aanrader was! We zijn verder helemaal het strand niet meer op geweest, omdat we 3 uur op het loungeterras van de Zandzeebar hebben vertoefd. Bij de Zandzeebar hebben ze overigens een ‘no mobilephone’-policy, waar ik me dan ook (ik geef toe, met enige moeite) aan heb gehouden! De foto komt dan ook van hun site, heb je toch een beetje een idee hoe of wat. Het lekkere loungeterras met de relaxte banken zul je toch echt zelf moeten gaan bewonderen ;-).

Zandzeebar Formerum

Vissersavontuur

‘s Zondags wilden we nog een 1 leuke activiteit doen, en daarvoor gingen we het water op! We trokken de Waddenzee op met vissersboot De Viking om zeehonden te spotten en garnalen te vissen. En wat een hoeveelheid zeehonden hebben wij gezien zeg! Ze kwamen ons al tegemoet zwemmen op de boot, en een hele grote groep lag lekker te zonnen op een zandbed. Grote, kleine, beige, bruine, grijze, we hebben ze allemaal gezien, en de mannen van de boot namen er echt de tijd voor. Ook douze points voor de geweldige vertelkwaliteiten van de schipper, wat een vent! Er werden vervolgens wat garnalen gevangen (en heel veel andere zeebewoners, de bekogeling met de krabben vonden we iets minder: “meiden, stoppen jullie deze mannen even in de waterbak??” haha).
Uiteraard moesten er ook wat garnalen bereidt worden zodat we ze konden leren pellen, en proeven hoe zo’n verse garnaal nu eigenlijk smaakt. Ik kan je vertellen: heel anders, en oh zo lekker! Dat pellen was wel even een dingetje; we hebben er veel per ongeluk uit elkaar getrokken. Oeps.

zeehonden Terschelling
Terschelling duinen en vissersboot de Viking

Land in zicht

Eind zondagmiddag was het dan weer tijd om de fietsen in te leveren (we huurden deze bij Zeelen fietsen, direct aan de haven) en de snelboot terug te pakken naar Harlingen. Deze boot doet er in plaats van 2 uur maar 3 kwartier over, maar je kunt dan niet lekker buiten van het uitzicht en de zeewind genieten.
Harlingen zelf is trouwens ook een erg schattig vissersstadje, en met het openbaar vervoer nog te bereiken!

huisjes Terschelling

Ook al deed Terschelling mij veel aan Zeeland denken, het eilandleven is toch net even wat anders, en daarom zeker de moeite waard. Dit weekendje Terschelling maakt me ook direct nieuwsgierig naar de rest van de Waddeneilanden…

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*