Header eiland Tholen natte laarzen tocht

Ik had een soort van primeur: mijn eerste persreisje/meerdaags blogevent. Ik werd door Martine van Zeeuwsefoodie.nl namens Stichting Tholen Beter Bekend uitgenodigd om mee te gaan op blogtour naar het eiland Tholen. Nu zou je misschien denken “Jij? Waarom?” Nou, Martine had dus gezien dat ik ondanks mijn online interieur accounts a) in de buurt woonde, b) mijn liefde voor lekker eten en drinken niet bepaald goed onder stoelen of banken kon steken en c) ook regelmatig hotspots en uittips deelde.

En Martine, ik ben blij toe! Want om maar direct met de deur in huis te vallen: ik heb intens genoten. De groep bloggers was leuk (is toch altijd even spannend), het weer zat mee (toch wel handig aangezien het op Tholen vooral draait om het buitenleven) maar vooral het eiland zelf bleek gewoon genoeg onontdekte parels te bevatten. Stom dat dat me nog verrast eigenlijk, aangezien Tholen bij mij vooral bekend staat om zijn oesters en Oesterdam ;-).

Het eiland Tholen ligt tegen Bergen op Zoom, mijn thuisstad aan. ‘s Zomers fietsten (in de praktijk werd dat toch al snel rijden) we regelmatig richting Oesterdam en ook de haven van Sint Annaland was me niet onbekend. Al rijdend naar dit blogevent werd die auto toch echt weer ingeruild voor de fiets! 26 Km lang trapten we over de Thoolse dijken het eiland rond om de leukste plekjes te ontdekken. We begonnen bij de kruidentuin van Landschapscamping Kruytenburg waar ze meer dan 500 kruiden hebben staan. Je kunt er een rondleiding boeken om hier alles over te weten te komen, echt een aanrader!

Gebroken hartjes kruid Kruidentuin KruytenburgKruidentuin Kruytenburg

We vervolgden onze tour richting Sint Maartensdijk. Daar wachtte Roland van het Wegwijs Lokaal ons op. Een ontzettend schattig pand waar je terecht kunt voor informatie over Tholen en waar je de heerlijkste streekproducten kunt kopen. Roland vertelde vol passie over alles en zeg nou zelf: pure producten volgens ambacht gemaakt zijn toch ook gewoon het allerlekkerst?! Ik kreeg er in ieder geval spontaan honger van, dus het kwam goed uit dat we na weer wat kilometers fietsen konden aanschuiven bij ‘t Packhuys aan de haven van Stavenisse. Daar kregen we een uitgebreide proeverij van vis (staat gewoon op de kaart) en man, wat heb ik zitten smullen!

sint maartensdijk VVV
wegwijs lokaal sint maartensdijk Het wegwijs lokaalSint MaartensdijkHet Wegwijs Lokaal in Sint Maartensdijk

Om zelf aan de slag te gaan met die heerlijke streekproducten begin je geheel in stijl met een streekproductenveiling. Deze kun je doen in Sint Annaland in nog een echt ouderwetse veilingzaal. In de zomermaanden juli en augustus kun je vrij binnenlopen bij zo’n veiling op woensdagochtend- en middag. Wanneer je met een grotere groep bent kun je ook apart zo’n veiling boeken.

Streekproductenveiling Sint AnnalandDe streekproductenveiling in Sint Annaland

Tijd om terug te fietsen om ons te gaan installeren op het chaletparc waar we sliepen: Krabbenkreek in Sint Annaland. Een groot park naast de haven waar ze van alles te huur hebben: van campingplaats tot losse kamers tot luxe chalets. De Zeeuwse lucht maakte alweer hongerig dus nadat we ons even opgefrist hadden (kapsels stonden op standje ‘zeewind’ na de fietstocht) was het tijd voor een culinair hoogstandje: een diner bij Buutengaets.  Het niveau qua eten was hier uitstekend en ook hier wisten ze het beste uit de plaatselijke streekproducten te halen. De niet te missen zonsondergang door de grote glazen pui die uitsteekt over het water zorgt er misschien wel voor dat het eten nog intenser smaakt. Prima dagje Tholen zo lijkt me!

Chaletparc Krabbenkreek Chaletparc KrabbenkreekChaletparc Krabbenkreek

Buutengaets Buutengaets Buutengaets BuutengaetsRestaurant Buutengaets

Dag 2

Stiekem was ik wel blij dat de fiets verruild werd voor wat stoerder materiaal: een Solex. Deze kun je huren bij het chaletparc en is een top manier om het eiland verder te ontdekken. Het is wel even gedaan met de stilte op het eiland maar dat mag de pret niet drukken! We crossten naar Lenie Ponse voor een heuse Natte Laarzen Tocht. En Lenie, die zou eigenlijk een standbeeld moeten krijgen op Tholen. Zo bedreven, zoveel kennis, zo’n leuk mens. Ze leerde ons alles over de meer dan 250 soorten zeewier die er in de Oosterschelde klaarblijkelijk zijn en nam ons mee op ontdekking. De vreugde van Lenie bij het zien van een anemoon of zeldzaam zeegras is zo aanstekelijk dat je zelf al snel met een loep tot aan je knieën in het slik staat. Deze tocht boek je hier via het Staatsbosbeheer. En vraag dus naar Lenie als gids, dan wordt je ook nog eens rijkelijk beloond met een heuse zeewierproeferij waarbij er een wereld voor je open gaat qua zeewier- en zeegroentegerechten, allemaal naar eigen recept. (Ik wacht sindsdien op een Lenie-kookboek.)

Lenie

De anemoon

Zeewierproeverij

Na de slikken en de schorren was het tijd om weer wat bewoonde wereld te zien. Oh ja, en om wat te eten uiteraard. Dat eten deden we bij het Huys van Roosevelt in Oud-Vosmeer. En zoals de naam je misschien al doet vermoeden: hier liggen de roots van de bekende, Amerikaanse presidenten Theodore en Franklin D. Roosevelt. Bij het Huys van Roosevelt kunnen ze je daar alles over vertellen terwijl je geniet van de prachtige aankleding en het heerlijke eten.

Het Huys van Roosevelt en museum in Oud-Vosmeer

Tijd om af te sluiten in de grootste plaats op Tholen: Tholen. Ín Tholen óp Tholen om het nog wat gemakkelijker te maken. Met 8000 inwoners nog steeds behoorlijk klein, maar wel het grootst van alle 9 dorpen op Tholen en dus de enige stad. Na een korte tour door de idyllische straatjes waar het heerlijk slenteren is, sloten we af met een proeverij bij het Hart van Tholen. Ik heb even het interieur (ik blijf toch een interieurblogger) voor jullie op de foto gezet. Maar vertoeven, dat doe je eigenlijk het liefst buiten op Tholen!

Tholen (stad) en haar straatjes…

Restaurant Hart van Tholen 

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

(Deze blog is in samenwerking met Eiland Tholen geschreven.)

2 comments

  1. Mooi verwoord, zo dichtbij wonen is wellicht nog een keer terug naar het eiland komen. Want ook het eiland Tholen is rijk aan kunst en cultuur. De 1e zaterdag van de maand in het zomerseizoen openen 11 ateliers in elke kern hun deuren. Dus wees welkom ….
    Groet Rianne
    kunstwerkplaats art-co
    http://Www.art-co.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*