De titel klinkt natuurlijk alsof we het over een metropool hebben, maar met bijna 20.000 duizend inwoners minder dan ‘mijn’ Bergen op Zoom tikt Middelburg nog net niet de 50.000 aan. Toch vind ik de stad in vele opzichten groots -zeker voor Zeeland- en ik vertel je hier waarom!

Oud, ouder, oudst

Als ik een plaats bezoek wil ik eigenlijk niets liever dan gewoon maar door de straten slenteren en me laten verrassen. Geen dingen inplannen, zoveel mogelijk te voet doen, vooral niets moeten. Natuurlijk zoek ik vooraf vaak wel even wat praktische zaken op, maar that’s all. En laat Middelburg hier nu uitermate geschikt voor zijn! Wij waren er op een maandag in het voorseizoen (Zeeland is natuurlijk een stuk drukker bezocht tijdens de zomer), maar wat een rust straalt de stad nog uit! Een parkeerplaats vinden was appeltje eitje: er waren genoeg plaatsen en allemaal erg dicht bij de centrumkern. Voor wie met de trein komt trouwens idem dito: binnen een korte loopafstand sta je al in het centrum. En denk je echt doe eens gek: kom met de boot, want de binnenstad bevat een mooie haven waar je zo aanmeert pal voor de statige herenhuizen.

Over statige herenhuizen gesproken, daar heeft Middelburg er genoeg van! Aan de kades en grachten vind je de mooiste exemplaren, die ieder hun eigen geschiedenis vertellen. Schiet zo nu en dan een zijstraatje in en ontdek daar de kleinere, schattige exemplaren, maar met net zoveel allure.

Dorst lessen

Van dat lopen aan het water en de warme zon op ons bol werden we natuurlijk al snel dorstig. Of althans Maarten, want die had al een leuke plek op het terras gevonden terwijl ik nog over de antiekmarkt struinde die toevallig op de Markt stond. We namen plaats bij restaurant/bar/lounge Zanzi, want met tropische temperaturen wil je er immers ook tropisch bij zitten. Wat mij vooral zo aansprak qua horeca, was dat de ondernemers niet schromen om een concept goed en uitgebreid neer te zetten. Dit zie je vaker in grotere steden of de randstad, waar het eerder noodzaak is om je qua concept te onderscheiden van de rest als er veel horeca-aanbod is.  Zo hebben wij in Bergen op Zoom ook veel horeca, maar kom je toch voornamelijk op het bruine kroeg-idee uit. Zaken maken het wel gezellig, maar zo doorpakken in één typische setting mis ik soms en mag wat mij betreft meer gebeuren. Het voelt waarschijnlijk aan als een groter risico, maar het kan er ook voor zorgen dat je jezelf ontzettend sterk in de markt zet. Zanzi scoort bij mij punten want overal is aan gedacht: meubilair, lichtplan, aankleding, zelfs de toiletten sloten feilloos aan bij het Afrikaanse jungle thema.

Leuke zaakjes

En leuke concepten waren er niet alleen op horecagebied te vinden in Middelburg. Naast de populaire ketens zoals Dille en Kamille en Oil & Vinegar ontbrak het niet aan mooie, particuliere zaakjes. Lievelings aan de Londensekaai 1 is op maandag dicht, maar gelukkig was er genoeg leuks wel open. Ik stapte binnen bij Wit en Zo en Maison de la Mer. Het frisse wit van Wit en Zo heeft een enorme aantrekkingskracht en bood naast hippe en tijdloze merken ook Zeeuwse kledij aan. Wees gerust, geen traditionele kledij maar hippe sweaters en rompertjes voor de mini’s.

Dat we ons in de provincie Zeeland bevinden is ook goed duidelijk bij Maison de la Mer. Er hangen mooie, Zeeuwse klederdracht portretten aan de muur, en mijn oog viel op prachtige, beschilderde oesters. Weer eens een ander souvenir dan de geijkte koelkastmagneet.

Serene rust

Zodra ik een poort zie, moet ik er door naar binnen, kijken wat voor moois erachter schuilt. Zo kwamen we op het Abdijplein uit waar ook het Zeeuws museum aan gevestigd is. We bezochten echter niet het museum, maar liepen weer een andere deur door die ons naar de abdijgangen zelf bracht. Heerlijk even afkoelen ook, een fijne bijkomstigheid bij het bezoeken van kerken en kloosters. En daar vonden we zowaar de prachtige, open binnenplaats waar een pico bello onderhouden kruidentuin te vinden is. Iemand zat er in alle rust haar lunch te eten (slim, zo kun je direct verse kruiden toevoegen ;-) ), en de zinken gieters stonden klaar mocht je een handje willen helpen. Wat een stilte zo midden in de stad! Ik kwam kruiden tegen waarvan ik het bestaan niet afwist en de heerlijke geuren deden mijn maag rommelen…

Eetkamer Likkepot

Ja, dat door poortjes heen lopen beviel me wel! Dus toen ik de volgende spotte, stond ik binnen 2 seconden alweer op het volgende leuke pleintje. Mét eten! Rondom het plein bevond zich een interieurwinkel (hij was helaas niet open op maandag, wat wel beter voor de portemonnee was zag ik door de ruiten), en op het pleintje en in het gebouw erachter zat Eetkamer Likkepot. Er hing direct een hele leuke, gemoedelijke sfeer en het personeel was super vriendelijk. De honger werd gestild met een verse Zeeuwse bolus; die hoort erbij als je in Zeeland bent! Ze zitten al een tijdje op deze plek, maar Likkepot moet je echt even ontdekken. Ze hebben ook een grote binnenruimte die de moeite van het bezoeken waard is, allemaal in stoere vintage/industriële stijl.

Citytrippen in de weidse omgeving van Zeeland: ik zeg een top combi! En Middelburg heeft zoveel te bieden, dat wij zeker terug komen om weer andere plekjes te spotten.

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op Instagram, Facebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*