Fès, Marokko

De laatste stad van onze roadtrip Marokko die we bezochten was Fès. De oude medina van Fès vonden wij in vergelijking met Marrakesh wat traditioneler Marokkaans overkomen voor ons gevoel. De straatjes leken wat minder ‘gelikt’ om het zo maar te zeggen en de ambacht en verscheidenheid was duidelijker te zien. Shoppen kun je er uiteraard ook super goed! Wij hebben expres gewacht met inkopen doen totdat we in Fès waren: niet alleen omdat dat praktischer was, maar ook omdat de prijzen een stukje lager liggen dan in Marrakesh. Fès is gewoon wat minder populair nu qua stedentrip wat je wellicht terug ziet in de prijzen. Uiteraard lopen er wel genoeg toeristen! Deze waren in vergelijking met Marrakesh allemaal een stukje ouder, wat minder hip en wat minder met Instagram bezig ;-).

De smalste straat medina FèsHet smalste straatje in de medina van Fès, met alweer Maarten als model. Dat krijg je als ik de foto’s maak en er wel makkelijk tussen kan ;-). 

Eten en drinken in Fès

Na bijna 2 weken rondreizen waren wij wel toe aan een wijntje, we misten het echt! Hoort voor ons toch een beetje bij het vakantiegevoel ook. Dus zaakjes vinden waar alcohol geschonken wordt had nu wat meer prioriteit. Op dag 1 vonden we meteen een hele leuke, waar we vaker terug naartoe zijn gegaan. Mezzanine ligt tegenover een prachtige, openbare tuin en is zelf erg mooi minimalistisch gestyled qua interieur. Ook de kaart is hip: Marokkaanse tapas, biertjes, cocktails en wijntjes. Je kunt hier terecht voor zowel lunch als diner en ‘s avonds wordt ook vaak de waterpijp erbij gepakt.

Mezzanine Fez Marokkaanse tapasMezzanine Fez

Mezzanine FezMezzanine.

Nog zo’n prachtig plekje wat ons nog veel meer verraste dan Mezzanine was Fez Café. Dit ligt in de prachtige binnentuin genaamd Le Jardin Des Biehn. Fez Café ligt verscholen achter een grote deur in de medina en het is daarom wel weer even zoeken. Er zitten ook een riad, hamam en klein museum bij de tuin. Prachtig plekje om wat te drinken, rond te lopen en te dineren. Ook hier kun je alcohol bestellen en wij kochten er nog een extra flesje wijn bij voor in de riad. Daar hebben ze namelijk als je het lief vraagt gewoon een opener liggen ;-).

Le jardin des biehnFez Café Le Jardin des Biehn Fez Café Le Jardin des BiehnFez Café Le Jardin des Biehn Fez Café Le Jardin des BiehnFez Café Le Jardin des Biehn Fez Café Le Jardin des Biehn Fez Café Le Jardin des BiehnFez Café Le Jardin des BiehnFez Café / Le Jardin Des Biehn.

Ga je echt de wirwar van de medina in, dan wil je tussendoor natuurlijk ook wel even zitten voor een versnapering. Café Clock werd veel genoemd in blogs, maar die vond ik heel eerlijk gezegd een beetje tegen vallen… Je moest een smal zijgangetje door om het te bereiken, het interieur vond ik niet bijzonder (ik was denk ik verwend door alle mooie plekjes in Marokko haha) en de service was chaotisch en traag. Je kon er wel een kamelenburger eten en kookworkshops volgen! Kamelenvlees zagen we in Fès trouwens vaker op de kaart staan.

Waar ik wel heel blij van werd was Le Tarbouche, bijna niet te missen als je langs de winkeltjes in de medina struint. Je kunt hier van 11.00 tot 22.00 uur terecht en ze hebben overheerlijke Marokkaanse ice tea en iced caramel coffee die je echt moet proberen.

Le Tarbouche Fez

Le Tarbouche FezLe Tarbouche in Fès.

Iets verder terug, aan het begin van de medina ligt in een zijstraatje het Cinema Café. Het buitenterras is het leukst met de hippe Tolix stoelen (die ook in de webshop en bij mij thuis staan) en ze hebben er ook wat Europese gerechten op de kaart staan zoals lekkere pizza’s. Maar ook hier kun je weer een kameelburger bestellen!

Cinema Café Cinema Cafe FezCinema Café in Fès.

Nog zo’n leuk zaakje iets verderop in dezelfde straat is Nachō Mama. De gevel is roze dus tja, daar moest ik heen begrijp je wel. En een burrito is een welkome afwisseling qua eten uiteraard.
Van dezelfde eigenaren is restaurant NUR. Voor fine dining moet je hier zijn! Zo werd bij onze reservering direct gevraagd of we specifieke wensen hadden of allergieën, een vraag die we elders nog niet hadden gekregen. NUR ligt ook weer redelijk verscholen en heeft een wat strakker Marokkaans interieur. De gastronomische gerechten zijn ware kunstwerkjes en ook hier kun je kooklessen of tours volgen.

Nachō Mama Burrito House in Fès.

NUR restaurant FezRestaurant NUR in Fès.

Een heel klein en schattig zaakje in moderne Marokkaanse stijl is Made in M. Het is leuk om buiten aan de knalgele tafeltjes even een kopje verse mint thee te doen en alles wat voorbij struint te bekijken. Dit zaakje wordt gerund door 2 vrouwen en is nu 1,5 jaar open. Je kunt er ook gelijk wat homemade koekjes meenemen of er een mooie tas of sieraad kopen gemaakt door andere vrouwelijke ondernemers.

Made in M Fez

Made in M.

Shoppen in Fès

Over vrouwelijke ondernemers gesproken… Ik ontdekte nog zo’n topper met een eigen zaak midden in de medina. Nadia heeft er 2 winkeltjes naast elkaar zitten die vol staan met het mooiste keramiek. Ze maakt veel zelf met nog een paar vrouwen, en wat ik direct super fijn vond was dat zij alles voorzien hadden van een prijsstickertje! Met normale prijzen ook nog eens. Hoewel we inmiddels aardig bedreven waren in het afding spelletje, vond ik dit toch wel heel fijn. Ik had direct een leuke klik met Nadia en besloot daarom ook om bij haar de dingen voor in de webshop te kopen. (Je vind alles hier.) Ook hadden veel keramiek-winkeltjes enkel gekleurd of blauw/wit keramiek, Nadia maakte mij blij met een zwart/witte collectie bestaande uit met de hand beschilderd Marokkaans servies.

Keramiek winkel Fès prijzen

Één van de twee keramiek winkeltjes van Nadia. 

Daarnaast staat Fès bekend om zijn leerlooierijen, waarvan je er zeker 1 moet bezoeken wanneer je in Fès bent. Ze hebben er 3 in de medina zitten, maar je hebt wel iemand nodig om er 1 te bezoeken. Meestal gaat dit als vanzelf aangezien je gewoon aangesproken wordt op straat. Spreek vooraf wel een prijs voor de tour af, anders durven ze hem aan het einde van de rit nog al eens omhoog te gooien! Ook wordt je aan het einde standaard geleidt naar een winkeltje van een vriend, maar hier ben je uiteraard niet verplicht iets te kopen, of om hem überhaupt te bezoeken. Wij kregen een tour in een leerlooierij waar zowel Arabische als Berber families woonden en werkten. Hier werd nog traditioneel gewerkt, dus zonder ammoniak, en iedere familie had zijn eigen kleur. We bezochten ruimtes waar de schapen- en geitenvellen net gevild waren en hingen te drogen, waar de vellen schoongemaakt werden, waar ze ontdaan werden van de wollen vacht, waar het leer zacht werd gemaakt, en we zagen uiteraard de baden waarin ze gekleurd werden. Je kunt je voorstellen dat ik bij sommige ruimtes dacht dat ik in een horrorfilm was beland en over de geur zal ik het al helemaal maar niet hebben… Toch vond ik het mooi om gezien te hebben, want we hebben allemaal producten van leer in huis en/of of zachte vachtjes en hierbij wist je tenminste hoe of wat.
Verder werden we ook nog langs kleine schuurtjes geleid achter de straatjes van de medina waar o.a. Marokkaanse muziekinstrumenten werden gemaakt. Een trommeltje ging mee voor neefje Hugo!

Leerlooierij FèsEen leerlooierij in Fès. 

Onze eigen shoppingbuit bestond uit koffiemokjes, kruiden voor de kookgekken in de familie, Verveine en Louisa thee, een grote ronde rotan tas met geitenleer, een schapenwollen kleedje, een handgeweven wandschaal, een wollen kussenhoes en toen zat te koffer helemaal vol. Je gaat het vast nog voorbij zien komen op mijn social media kanalen! En ik zou graag terug willen om nog wat meer te shoppen… Het fijne aan Fès vond ik dat je veel inzicht kreeg in hoe alles werd gemaakt. Van bijna alles wat we hebben gekocht heb ik het maakproces gezien. Dit vind ik toch ook wel een steeds belangrijker onderwerp worden namelijk; bewuster winkelen.

Medina Fez Afrikan StyleKleurrijk straatje in de medina van Fès.

Mocht je meer willen lezen over alle andere plaatsen die we bezochten tijdens onze rondreis of Marrakesh in het speciaal? Je leest het hier en hier. Heb je nog vragen, reageer dan vooral even hieronder!

Liefs,

Stephanie

(Alle foto’s ©fijnthuiszijn.nl)

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*