pallets-bed

Er zijn inmiddels honderden ideeën bekend om een 2e leven te geven aan pallets. Super duurzaam ook! Pallets zijn al gemaakt van resthout, en dit dan ook nog eens hergebruiken door om te toveren tot iets moois; dan ben je éxtra goed bezig! Ik deelde laatste al deze makkelijke pallet DIY voor je trouwe viervoeter, maar voor onderstaand klusje hoef je al helemaal niet een handige Harry te zijn!

Zoektocht naar een nieuw bed

In ons nieuwe huis kregen wij een slaapkamer in de lengte, waardoor ons grote bed van 220 x 200 cm (ik noemde het vliegdekschip) onhandig groot bleek. Daarnaast waren we toe aan een nieuw matras, dus besloten we de boel maar in zijn geheel te vervangen. Na een hoop speurwerk ontdekten we dat een bed-ombouw of boxspring in verhouding aardig prijzig is, terwijl het eigenlijk gewoon draait om een goed matras, toch? Het bed werd daarom bijzaak, en een goed matras vinden kreeg onze prioriteit. Ik wilde zelf eigenlijk ook gewoon een bed zonder poespas: geen fancy hoofdeinde, geen spijlen, geen opvallend design.

Een bed van pallets

Nadat we een fijn matras hadden gevonden en de oude boxspring was verkocht, moest er echt een bed komen. Het idee van een pallet-bed vond ik altijd wel tof: het ziet er stoer uit, is lekker budgetproef, en het is heel basic. Nu er een bepaalde noodzaak bij zat besloot ik het er gewoon op te wagen. Omdat ons matras 160 x 200 cm is, wilde ik het liefst pallets die daar precies onder zouden passen. De standaard palletmaat is 80 x 120 cm, en dit zou betekenen dat de pallets onder het matras uit zouden steken. Dit wilde ik niet omdat wij al weinig ruimte aan de zijkanten van ons bed hebben. Ook wilde ik het liefst nieuwe pallets; die dus niet eerder gebruikt zijn. Dit vond ik toch net even een wat fijner idee dan pallets waar wellicht houtrot of andere gekke dingen in zitten. Het scheelt ook een hoop schoonmaakwerk in de voorbereiding!

Aan de slag

Bij Palletplaza vond ik pallets in de juiste maat: 80 x 100 cm. En nog beter: nieuwe! Ik bestelde er 8, zodat ik 2 verdiepingen van 4 pallets kon maken. Ze werden snel thuis bezorgd en ik kon aan de slag!
Uiteraard heb ik ze eerst goed opgeschuurd. Ondanks dat het nieuwe pallets waren, was het hout namelijk verder niet opgeschuurd. En dat is natuurlijk toch wel fijn. Ik dacht “doe ik even”, maar 8 pallets schuren is echt wel even en werkje, houd hier rekening mee!
Vervolgens was het een kwestie van alle pallets naar boven sjouwen en op zijn plek leggen. Wij hebben een zwaar (traag)schuimmatras, maar voor wie een lichter pocketvering of luchtkussen matras heeft zou ik de pallets onderling nog even aan elkaar vast maken. Dit kan gemakkelijk door een extra latje vast te timmeren aan de naast elkaar liggende pallets. Zo verschuiven de pallets niet. Ik deed dit niet en stapelde ze alle 8 op elkaar (eerst 4 stuks op de vloer, daarboven de andere 4).

pallet bed

Bijna klaar

De pallets lagen klaar, het matras kon erop! Dit lukte mij zelfs in mijn eentje ;-). Ik ben erg blij met het resultaat; het bevalt tot nu toe heel goed. Fabels over stofnesten vind ik onzin, ik kan juist erg goed in alle open ruimtes met de stofzuiger komen. Dit was bij onze boxspring wel anders! En een fijne bijkomstigheid: alle nisjes die je als vanzelf creëert zijn ideaal voor boeken, schoenen, et cetera. Gelijk een beetje extra opbergruimte dus!

Bed van pallets zelf maken

Zit jij er nu ook over na te denken om aan de slag te gaan met pallets voor het maken van een bed en heb je nog vragen? Laat het even weten en stel je vragen hieronder!

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

55 comments

 1. Tof! Bedankt voor de tips. Alleen jammer dat het chatblokje niet weggaat na het kruisje klikken. Maar niet zo belangrijk. Volgend huis wordt het echt een palletbed. 😊👍

  1. Hi Martine!

   Leuk om te horen dat ik je heb kunnen inspireren! En thanks voor je feedback op de chatbox, deze zou weer terug een Messenger-rondje moeten worden na klik op het kruisje.
   Verder denk ik dat de ondergrond er niet zoveel toe doet, als je matras maar goed is!

 2. Hoi Stephanie,

  ik ga ook zo’n mooi bed maken van pallets, bedankt voor je goede tips.

  Ik heb nog wel twee vragen, heb jij er een lattenbodem in.op en ik wil voornamelijk een hoog bed maken omdat ik dan naar buiten kan kijken. Dat is ook de reden dat ik hem zelf maak, nu wil ik dit doen door in plaats van 2 pallets-lagen er 4 te gebruiken. Zie je hier nog obstakels in?

  Ik hoor het graag,

  Richard

  1. Hi Richard!

   Wat leuk dat ik je heb kunnen inspireren en dat je zelf ook aan de slag gaat!

   Wij hebben er geen lattenbodem in, ons matras ligt op de pallets met een matrasbeschermer ertussen. Wij ervaren zelf geen verschil hierin met onze oude boxspring en ledikant. Het matras is een puur schuim matras, dus dat is dik en zwaar, wat hierbij wel helpt. Ons bed heeft nu een normale hoogte, vergelijkbaar met de hoogte van een eetkamerstoel. Hoger maken moet zeker geen probleem zijn, ik ervaar geen verschil met schuiven of iets dergelijks bij de twee lagen, mede ook door het zware matras. Onderling zou je wel de pallets aan elkaar kunnen maken. Ik gok dat 3 lagen op elkaar misschien al goed hoog is, bij 4 wordt het in bed klimmen denk ik ;-). Succes!

    1. Hi Anita, ja, zoals je kunt lezen heb ik dat ook gedaan: 8 pallets in totaal, 4 onder en 4 daarboven. Het ligt niet per se steviger, maar wel hoger en dat is fijner.

 3. Wat een geweldig idee om van pallets een bed te maken. Handig dat je meteen de juiste maat hebt gevonden. Het schuren lijkt me wel wat werk ja, maar dan heb je ook wat. Dit ga ik ook proberen. Bedankt voor het idee!

  1. Hi Sarah!

   Leuk om te horen. Het vinden was wel even een speurwerkje maar gelukkig zijn ze in de juiste afmeting wel te krijgen (en nieuw!). Daarnaast lijkt het me ook gewoon fijner om geen ruwe, uitstekende pallets onder je matras uit te hebben steken… Veel succes!

 4. Is het bed makkelijk te verschuiven? Ik hoop te gaan studeren en dan wil ik graag een palletbed maken. Alleen ik heb huistofmijtallergie, dus erg stoffig mag het niet worden😊

  1. Hi Loes!

   Ja, het is vrij makkelijk te verschuiven. Ons matras is best zwaar dus dat scheelt, maar we hebben de pallets er dan ook los onder liggen zonder ze nog aan elkaar te verbinden. Ik kan er precies tussen met de stofzuiger in ieder geval.

  1. Hi Irmgard,
   Ik heb ze zelf onderling niet aan elkaar vast gemaakt (matras is zwaar genoeg), maar je zou het met extra latjes kunnen doen!

   Groetjes

 5. Wat ik wil proberen is klittenband strips voor zowel de pallets aan elkaar te bevestigen en/of het matras aan de pallets te bevestigen.
  Denk je dat dat effect zal hebben?

  1. Hi Rosa!

   Dit zal afhankelijk van de hoeveelheid klittenband zeker helpen! Bij ons verschuiven ze al nauwelijks (zowel de pallets als het matras) en wij hebben niets extra aan elkaar vastgemaakt. We hebben op de pallets een matrasbeschermer neergelegd en daar het matras op. Ons matras is wel een puur schuim matras, die zijn best zwaar.

 6. Hey Stephanie,

  Bedankt voor deze blog, ik wil het ook gaan proberen nu! Heb al even gekeken voor de pallets, want ik moet dezelfde afmeting hebben. Alleen zag ik dat je de pallets per 25 moet bestellen op die website. Hoe heb jij dit gedaan?
  Thanks!

 7. Hoi Stephanie,
  Wat een leuk inspirerend stuk! Ik wil ook een pallet bed gaan maken. Waarom koos jij ervoor om te schuren, puur voor het geval je je teen stoot :) of is het ook nodig voor het hout oid?
  groet! Carola

  1. Hi Carola,

   Wat leuk dat je reageert! Ik heb het geschuurd omdat er nog haken en ruwe stukken aan zaten. Als je er nu langs komt dan is het gewoon glad.

 8. Hoi, je kunt de pallets maar per 35 stuks kopen heeft u ook nog ren andere site waar de verzendkosten ook niet zoveel geld kost??

  1. Oh dan hebben ze de bestellimiet aangepast! Hmm… Geen idee, maar ik zou dan even googlen op pallets 80×100 cm en dan vind je vast wel wat! Het is wel een speciale maat die niet heel vaak aangeboden wordt. Succes!

     1. hoi, wat voor nachtkastje hebben jullie want ik ben op zoek naar een nacht kastje maar kan er nergens een vinden

     2. Hi Mila,

      1 is een bijzettafeltje gekocht bij Jysk, de andere is een metalen rek met een dienblad erin van Xenos. Beide een paar jaar geleden gekocht. Tip: zoek niet op nachtkastjes (want die zijn vaak zo standaard en niet mooi) maar op tijdschriftrekjes of bijzettafeltjes.

     3. Hi Lilian,

      Nee, zoals beschreven in het artikel: nieuwe pallets met de speciale afmeting van 80 x 100 cm. Het waren geen europallets. Liefs!

 9. hoi Stephanie, ik heb ook een vraagje, mijn dochter van 15 wil graag een palletbed gaan maken, maar vaak zie je de latten in de breedte, bij jou zie ik dat je de pallets zo heb gelegd dat de planken in de lengte komen, dat is ook andersom dan dat ze bij een lattenbodem zijn, maakt dat nog iets uit voor het ligcomfort denk je? (of zou ook andersom 0,0 veren, want ik denk dat je nu geen vering heb door de pallets?)

  1. Hoi Annette,

   Ik merk zelf geen verschil, maar dit komt voornamelijk omdat wij een zwaar, redelijk hard matras hebben (bestaat volledig uit schuim, met een traagschuim bovenkant).

 10. Hoi!
  Ik ben ook van plan een eigen pallet bed te maken,
  maar even een vraagje, heb jij de pallets nog gebeitst?
  Groetjess

 11. Mijn dochter is geïnspireerd door dit leuke bed!
  Maar zij kan alleen een bed van max 140 breed kwijt. Ik heb niet zoveel ruimtelijk inzicht en gaan me dus af welke afmeting pallets dan handig is…

 12. Hallo, heel erg tof gedaan dit! Ik wil dit ook gaan doen vandaar een vraagje:
  Komen er bij jou krassen op de vloer door de pallets?
  Mvg Fenna

  1. Hi Fenna! Nee heb geen krassen ervan. Pallets zijn goed geschuurd en laminaat is stevig. Je zou eventueel wat meubelviltjes eronder kunnen doen.

 13. Hai!

  Ik ben ook bezig met een palletbed.
  Heb alleen ook net nieuw laminaat gelegd en ben bang dat er hars/krassen op mijn vloer komen.
  Heb jij hier ervaring mee of tips voor?

  Gr.

  1. Hi!
   Van hars heb ik geen last (Voor zover ik kan zien) en ik heb voor de zekerheid wat meubelviltjes onder de onderste pallets geplakt!

 14. Hey,
  Ik ben aan het denken om en palletjes te maken. Super tof dat het hier zo uitgeschreven staat. Wat ik me wel nog afvraag, ik beweeg nogal veel en bij sommige boxsprings door het bewegen verschuift mijn matras. Zou dit ook kunnen gebeuren als ik paletten gebruik? Of heb je daar nog tips voor?
  Groetjes

  1. Hi Sofie!

   Ik heb zelf een volledig schuimmatras, waar geen luchtpocketvering in zit. Die matrassen zijn best zwaar dus die van mij beweegt echt totaal niet… Zodra je natuurlijk voor een boxspring of idd pallets kiest ligt het matras er altijd bovenop en niet in een ledikant. Daarom ben ik dus voor een matras uit 1 stuk (1 groot tweepersoons en niet 2x een eenpersoons) gegaan. Ik heb er nu sinds een half jaar nog een topper bovenop. Qua zwaarte verschuift het totaal niet nu.

 15. Wij zijn wel geïnteresseerd In een pallet bed maar onze vraag is of deze niet erg kraakt. Dat is nu wel het geval bij ons oude houten bed.

  1. Hi! Ja dat is bij houten ledikanten nogal eens het geval, ik heb daar ook een hekel aan. Heb er bij deze totaal geen last van!

 16. Hi! Ik ben mega geïnteresseerd maar ik heb wel eens gehoord dat het ongedierte aantrekt.. Heb jij dit wel eens mee gemaakt?
  Groetjes!

  1. Hi Karolien!

   Ik heb nieuwe pallets gebruikt, dus nieuw hout, waar dus ook niks geks aan of in zit dan normaal hout. Wat mij betreft een broodje aap! Het zal niet meer aantrekken dan ieder ander nauw hoekje in huis.

 17. Hoi,

  Had je in het begin ook last van de geur van het hout en wat heb je hiertegen gedaan?
  Wij hebben gister een bed van pallets gemaakt, maar het ruikt behoorlijk….

  1. Hi Linda,
   Ik had geen vervelende geur aan mijn pallets zitten dus geen last van gehad… Het waren nieuwe pallets ook, weet niet of jij ook nieuwe hebt gebruikt?

 18. Hi,
  Ik heb nu opbergruimte bij mijn bed, is er mogelijkheid om er opbergruimte te maken bij dit pallet bed, voor dekbedovertrekken en kussenhoezen?

  1. Hi!

   Hoewel je tussen de latten van de pallets zeker dunne platen kunt leggen om grote gleuven te vormen waar je wat kunt leggen, kun je niet 1 grote opening maken denk ik, dat komt de stevigheid niet ten goede.

 19. Hoi,
  Het bed is helemaal leuk!
  Andere vraag: waar heb je die grote zeegras wandhanger vandaan. Ik kan ze nergens van dat formaat vinden helaas.
  Mvg
  Armanda

  1. Hi! Die is van Madam Stoltz, collectie is wel van paar jaar geleden. Intratuin heeft ze toen ook gehad in deze grootte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*