Huh kan dat? Ja dat kan! Althans, als ik Google moest geloven.. En hoe het komt dat ik dat intikte in de welbekende zoekmachine, ga ik jullie nu vertellen!

Tijd voor een witte vloer!

Er was eens een dag waarop wij besloten ons huidige huurhuis te verlaten voor een eeuwenoud huisje in de binnenstad van Bergen op Zoom. Met zo’n schattige stadstuin, hoge balkenzolder en enge gewelvenkelder vol spinnen weet je wel. Nu hadden we het geluk dat we ook de mooie laminaatvloer in de woonkamer mee over konden nemen, joepie! Alleen is onze woonkamer maar 18m2 en de vloer die er in lag was erg donker. Nu ben ik toevallig ook al stiekem heel lang fan van lichte vloeren, en vond ik dat het daar nu wel eens tijd voor was. Het zou de ruimte optisch groter en lichter doen lijken, wat in dit huis zeker geen overbodige luxe zou zijn.

Het nieuwe huis wordt beheerd door stichting Hendrick de Keyser; zij beheren zo’n 400 monumenten in heel Nederland en een groot deel daarvan mag bewoond worden. Nog een voorwaarde: alles moest wit blijven. Wie mij een beetje kent gaat nu vast lachen, want 1 ding is duidelijk: een huis waar Stephanie woont blijft nooit lang wit. En nu gingen we dus ook de vloer nog licht maken… Maar even tussen ons: ik was al die kleur eigenlijk wel een beetje beu. Ik wilde wat meer rust, back to basic!

Een nieuwe vloer leggen of toch de huidige verven?

Wil je budgetvriendelijk wit laminaat, dan kom je al snel uit bij het laminaat van Ikea. Maar ik vond die wel héél clean. En de naden vielen daardoor ook meer op, wat wij niet zo mooi vonden. Daarbij is schoonmaken niet mijn grootste hobby, iets wat je wel extra moet doen dan. Een strak witte vloer, nee dat werd hem niet. Het mocht wel wat stoerder, meer geleefder. Ik trek zelf steeds meer naar de lichtere, bohemian/scandinavische stijl gecombineerd met stoer/industrieel. Vriendlief vind dit ook een mooie combi gelukkig dus we gingen verder op zoek. Na een eerdere laminaat-leg-ervaring die ik niet als fantastisch ervoer, ging ik sowieso twijfelen aan heel dat vloertje vervangen idee. Er lág in principe ook een prima vloer in…

Wat ik wel goed kan is schilderen! Ik teken en schilder al jaren dus een kozijntje of muurtje hier en daar, daar draai ik mijn hand niet voor om. Maar laminaat schilderen, kan dat wel? Google vertelde mij van wel, al waren de meningen over hoe en wat verdeeld. Ik wilde mezelf ook het leed van het schuren en gronden besparen dus kwam uiteindelijk uit bij de Chalk paint van Annie Sloan. Niet de goedkoopste, maar volgens Annie wel de beste Chalk paint. We bestelden 2 potten verf (kleur Pure White) en 2 potten matte lak. Aanbrengen zou met een roller moeten, om vervolgens met een dikke kwast na te strijken. We ontvetten de vloer eerst met Sint Marc en lieten dit drogen. Toen de verf!

Aan de slag

Na twee keer rollen kwamen we erachter dat je uiteraard niet goed bij de randen met de grote vachtroller kunt komen. Met de kwast vulden we dit op, maar toen zag je toch weer duidelijk verschil in structuur. Weg met die roller dachten we toen, we gaan alles wel met een blokkwast erop strijken. (Ik ben nog nooit zo blij geweest met een kleine woonkamer!) Laag 1 zat er op, en droogde snel zoals je van krijtverf gewend mag zijn.

De eerste laag erop.

De tweede laag erop.

Laag 2 ging erop, en omdat we deze in tegenstelling tot laag 1 nu onverdund aanbrachten kwamen we uiteraard verf te kort. Blik 3 werd gekocht en we konden weer verder. Na twee lagen -waarvan de 2e onverdund- was het nog niet helemaal dekkend wit. Hmm.. Wat nu?! Nóg meer verf erover daar hadden we niet zo’n zin in en zou waarschijnlijk nog geen dekkend geheel opleveren. Buiten dat, zou je inmiddels ook bijna goedkoper uit zijn met toch de witte Ikea vloer. Nu hadden we het geluk dat het laminaat voorzien was van een houtnerfstructuur (voor de levensechte houtbeleving). En omdat we een geleefde vloer mooi vonden, besloten we met schuurpapier aan de slag te gaan. Een beetje eng was het wel, maar we waagden gewoon de gok. We schuurden zo de houtstructuur er terug in, en donkerbruine nerven lieten zich weer zien.

De geleefde look

WAUW, dat was precies wat we wilden! Als ware kunstenaars gingen we te werk (“nog een beetje meer hier schuren, daar nog wat meer hout tevoorschijn toveren”). We hebben er zeker weer een pot verf afgeschuurd denk ik haha. Toen het naar ons zin was was het tijd om op onze sokken alle stof op te zuigen. (Niet de stofzuiger eroverheen laten rollen als de laklaag er nog niet op zit!) Vervolgens brachten we met een lakroller (deze smallere roller ging wel goed langs de randjes), 2 lagen Annie Sloan matte lacquer aan, met 18 uur droogtijd na iedere laag. Bij het lakken was het overigens bijna onmogelijk te zien waar je bent gebleven, de tijd zal het leren ;).

En zie hier het resultaat!: Wij vinden het zelf prachtig, alhoewel veel mensen in onze omgeving het hele idee nogal gek vinden. Maar nu hebben we toch een stoere, witte vloer, waar je niet ieder pluisje direct op ziet liggen voor bij elkaar nog geen 200 euro.

Mocht je meer info willen over onze laminaat-verf ervaring laat dan even een berichtje achter!

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op Instagram, Facebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

29 comments

  1. Hi Tim!

   Het zit er nu bijna een jaar op en we zijn nog steeds tevreden. We hadden het natuurlijk al wat opgeschuurd dus een kleine beschadiging extra valt dan eigenlijk niet op, maar het is niet zo dat bijvoorbeeld de looproutes ineens zichtbaar zijn. We zien zelf geen verschil en doen er alles op (hondenpoten, hakken van schoenen, meubels schuiven gaat er allemaal overheen). Ik zal anders binnenkort eens een update-blog schrijven met foto’s!

   1. Hoi, ik ben ook van plan de lelijke laminaatvloer in mijn nieuwe huurhuis te gaan schilderen. Wat is het resultaat tot nu toe? Laat het niet los? Ik hoor graag van jullie ervaringen, groetjes Patrick

    1. Hi Patrick!

     We zijn nog steeds tevreden over het resultaat! Her en der zijn er wat krasjes bijgekomen maar doordat we het al opgeschuurd hadden valt dit eigenlijk niet op. En die zijn er niet door normaal gebruik gekomen maar bijvoorbeeld doordat we iets scherps van zwaar metaal een keer lieten vallen. Hakken, hondenpoten, stoelen, feestjes, hij doorstaat tot nu toe alles prima ;-).

     1. Nee, daar heb ik zo’n hekel aan dat ik daarom juist voor een verf heb gekozen waarbij dit niet nodig is!

 1. Hoi!
  Had je wel genoeg aan 2 potten lak?
  Ik ben van plan mijn laminaatvloer zwart te verven. Mijn woonkamer is wat groter (27m2), ik twijfel nog over hoeveel verf en lak ik ga kopen.

  1. Hi Merel!

   Ik had daar precies genoeg aan, ze zijn beiden wel helemaal op gegaan. Voor 10m2 extra heb je dan zeker 3 blikken aflak nodig. Let ook op hoe je het verdeeld, het is met de lak wat lastiger te zien waar je al wel en waar niet bent geweest. Wat wel kan schelen is deze ook met een kwast aan te brengen. In de vachtroller blijft namelijk veel lak zitten en heb je eerder de kans dat je op sommige delen een dunnere laag hebt (en dat dan later ziet als het droog is). Succes!

 2. Ik vind dit een goed idee, ik ken Annie Sloan ook en heb vele leuke projecten gedaan. De vloer die hier ligt in de woonkamer is wat naar de gelige kant en dus zou ik het willen vergrijzen.
  Ik had denk ik een pot minder verf gebruikt, en dan wat meer naar de grijze kant en verdund met water om het een white wash of grey wash effect te geven en zo de houtnerven erdoorheen te zien zou zijn. Maar dit is persoonlijk en zoveel mensen zoveel meningen en smaken.

  Maar al met al een leuk project en het heeft de moeite beloond!

  1. Hoi Martine! Dat is inderdaad ook een optie, en voor iedereen persoonlijk natuurlijk. Het is juist leuk dat je met een verf als die van Annie Sloan zoveel kanten mee op kunt! Liefs

 3. Ik ben van plan mijn donkerbruine laminaatvloer te gaan bewerken met krijtverf. Wil graag een beetje die grijstint erop. Ik heb wel zeker een woonkamer van ongeveer 30m² .. hoeveel potten verf raad je mij aan om in huis te halen? En dan ook die van 1L?

  Groetjes!

  Terry

  1. Hi Terry,

   Voor 1 laag heb je dan zeker wel 3 liter nodig. Wij hebben 2 lagen nodig gehad, het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe dekkend je hem wilt, dus dan zou je voor 30m2 op 6 liter uitkomen. Ik raad je ook aan altijd een vernislaag (mat of glans, wat je zelf wilt) te gebruiken, 1 goed dekkende laag.

  2. In Nijkerk zit een winkel die alleen maar Anne Sloan spullen verkoopt inclusief webwinkel. The shabby shet. Goed advies en veel ervaring met kleuren etc. Informeer maar bij Jane en haar man. Succes gewenst, gr Astrid E.

   1. Astris lief om te lezen. Wij doen gewoon ons best en proberen iederen goed te helpen en dan doet het mij goed jouw reactie te lezen Liefs Jayne The Shabby Shed Nijkerk

 4. Het ziet echt super gaaf uit! Mijn vraag is alleen met welke korrel heb je geschuurd voor het gewenste effect?
  Groeten Robert

  1. Hoi Robert,

   Oei, dat is natuurlijk even geleden inmiddels maar volgens mij was het korrel 80 of 120, ik denk de minst grove van die 2, 120 dus. En dan maar even kijken hoe hard je schuurt natuurlijk. Beter te zacht eerst, nog meer verf wegschieten kan altijd nog maar opnieuw schilderen is lastiger!

  1. Hoi Xiantey,

   Ligt aan de verf die je gebruikt. De krijtverf hebben wij in 1 dag 2 lagen van aangebracht. De volgende dag de beschermende coating. Dag erna de 2e laag daarvan en die vervolgens zeker 3 dagen laten uitharden.

 5. Hi!

  Wat tof dat je laminaat zo goed kan schilderen, erg fijne blog om te lezen!
  Als je het nog een keer zou doen, zou je dan weer de blokkwast gebruiken of een kleine roller?

  Ik twijfel of ik een roller of kwast wil gaan gebruiken voor mijn slaapkamer (20m2)

  Ik hoor graag jouw advies, dankjewel alvast!

  Groetjes,
  Laura

  1. Hi Laura!

   Een roller is natuurlijk handiger, maar ik merkte dat ik daarmee de randen niet goed kon doen. Toen ik die met een blokkwast deed en daarna het middenvlak wilde rollen merkte ik weer verschil in de hechting van de verf: de randen waren veel witter al, alsof de verf daar beter pakte. Dus toen besloten alles met de kwast te doen. De vernislaag heb ik wel gerold!

 6. Is Het goed schoon te houden? Zijn de houtnerven van het laminaat eronder voelbaar? Krijg je ze ‘naar boven’ als ze niet voelbaar zijn?

  1. Hi Renske,

   Het is goed schoon te houden! Ik stofzuig en dweil gewoon met de producten die ik normaal ook gebruik, allesreiniger, vloerenreiniger of schoonmaakazijn. Het terugschuren van de houtnerf zal niet gaan wanneer deze niet als reliëf voelbaar is in het laminaat. Je schuurt natuurlijk de hoogste delen er als eerst af en dan krijg je dit effect. Maar als alles vlak is gaat dat niet.

 7. Hallo Stephanie,

  Ik wil ook mijn laminaatvloer verven. Maar ik heb een paar plekjes die beschadigd zijn. Hoe kan ik dat het beste opvullen?
  Mijn tweede vraag: ik heb een golden retriever en die heeft nogal scherpe nagels, ook als ze geknipt zijn. Is de verf met vernis of wax afwerking daartegen bestand?
  Ik hoor het graag! Carla

  1. Hi Carla,

   Als het echt butsen zijn zou je ze kunnen opvullen met bijvoorbeeld houtvuller en daarna met de verf eroverheen. Wil je het dan weer licht opschuren krijg je natuurlijk niet op die plekken een houtnerf en de verf denkt goed vaak op vuller, dus houdt daar rekening mee. Verf trekt ook beter in de onderlaag van laminaat dan de bovenlaag.
   Ik heb zelf ook een hond gehad en dat was geen probleem met zijn nagels. De vernis die ik gebruikte over de verf kon daar goed tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*