lambrisering verven

Het is al een paar jaar een flinke interieurtrend: een geschilderde lambrisering. Er komt echter wel iets meer bij kijken dan wanneer je gewoon een muurtje verft. Want hoe krijg je die lambrisering nou zo mooi strak? En wat zijn nu goede hoogtes voor het verven van een lambrisering? In dit blog leg ik het je uit!

Benodigdheden

Zorg eerst dat al je materiaal klaar ligt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! Buiten de tint verf die je hebt gekozen voor de lambrisering is het handig ook de verf klaar te zetten die al op de muur zit en je in het zicht wilt houden. Waarvoor dit is leg ik je later uit. Daarnaast heb je uiteraard een rolmaat nodig om de hoogte te bepalen, afplaktape (Frogtape is een hele goede, maar ook de budgetversie van Action!), een potlood, een kwast, een verfroller + verfbakje en een waterpas.

Lambrisering verven benodigdheden

Aan de slag

Bepaal eerst de hoogte van je lambrisering. Een gangbare hoogte voor in een woonkamer is ergens tussen de 1.20 m en 1.50 m, gemeten vanaf de vloer. Een 2/3e lambrisering kan ook, dit is een hoge lambrisering die 2/3e van de muur vult. Maar heb je bijvoorbeeld een schouwmantel? Dan is het mooi om die hoogte aan te houden. Meet iedere keer de gewenste lengte vanaf de vloer recht naar boven en zet een klein streepje met het potlood op de muur. Zorg voor niet te grote tussenruimtes tussen de streepjes, dat is gemakkelijker te volgen straks met de afplaktape. Als de streepjes zijn gezet check ik zelf altijd nog even alles na met de waterpas.

Dan kun je aan de slag met de afplaktape. Begin helemaal links of rechts met plakken en zorg dat de getekende streepjes aan de onderkant van de tape vallen, zo schilder je die straks gelijk mee! Klaar? Druk de tape nog eens goed aan, het is belangrijk dat hij overal goed aan de muur zit gehecht.

Hoe schilder je een lambrisering

Het schilderen kan beginnen! Zelf verf ik altijd eerst alle randjes met een kwast, dat werkt net even wat preciezer dan met de verfroller en zo is de kans kleiner dat je over de tape uitschiet. Ook zijn de randjes dan vaak direct goed verzadigd met verf, omdat in een kwast minder verf achterblijft dan in een verfroller. Heb je alle randjes gedaan? Dan kun je nu met de roller het middenvlak gaan vullen! Een lakroller is fijn voor gladde ondergronden, een vachtroller voor ondergronden met meer structuur.

Resultaat

Laat de verf even drogen om te kijken hoe hij dekt. Moet er nog een laag over? Doe dit dan en neem het stuk dat tegen de afplaktape aan zit ook weer even mee. Het is namelijk belangrijk dat je de tape niet te lang laat zitten nadat de verf is opgedroogd, je krijgt hem er dan lastiger af. Uiteraard moet je hem ook niet direct eraf trekken als de verf nog helemaal nat is, dan kun je alsnog uitlopers krijgen. Ik zou zeggen 10 minuutjes nadat je klaar bent met verven de tape eraf halen. Tijd om het resultaat te bewonderen!:

Lambrisering verven 2 kleuren

Handige tips

Een lambrisering verven gaat natuurlijk het fijnst op een egale ondergrond. Maar niet getreurd als jij muren met structuur hebt; ook dan kun je een lambrisering schilderen! Daarvoor is dat extra potje verf met de kleur van het deel muur dat je zo wilt laten een oplossing: nadat je hebt afgeplakt verf je namelijk eerst met de huidige muurkleur het randje direct onder de afplaktape waar je daarna de lambrisering gaat verven (zorg dat je ook een stukje over de afplaktape heen verft). Zo voorkom je dat er geen uitlopers meer onder het afplaktape kunnen ontstaan met de andere kleur verf (de verf waarmee je je lambrisering wilt verven).

Heb je echt een grove structuur muur? Smeer dan de rand onder de afplaktape in met kit. Dit vult alle holtes die tegen en onder de afplaktape zitten en zorgt er zo ook voor dat je geen uitlopers krijgt met de verf van de lambrisering.

Tot slot: kies een hoogte die jij zelf het mooist vindt! En heb je echt lekker de smaak te pakken? Maak dan eens een dubbele lambrisering zoals op de foto’s. Of doe eens gek en verf een verticaal vlak!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder.

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

11 comments

 1. Als je de rand onder de afplaktape insmeert met kit, blijft er dan naderhand geen kit achter op de muur? Trek je deze helemaal weg met verwijderen van het afplaktape, of blijf je dan nog een randje kit zien?

  1. Hi Willemieke!

   Wanneer je gebruik wilt maken van de kitmethode is het heel belangrijk dat je een hele dunne laag kit aanbrengt en deze helemaal uitsmeert. Zo erg uitsmeerd dat het als het ware één geheel wordt met de muur en je geen opstaande rand krijgt. De kit moet immers egaliseren en de holtes opvullen, niet bobbels creëren. Zorg dat het ook geen brede rand wordt. De rest valt weg wanneer je er vervolgens overheen verft. Hoop je vraag zo voldoende beantwoord te hebben!

   1. Hierbij wel zorgen dat je sneller bent als de droogtijd van de kit anders trek je het kapot bij het verwijderen van de tape :)

 2. Ik wil op onze zolderkamer (slaapkamer) een lambrisering laten aanbrengen. T hoogste punt van de zolder is ongeveer 4 meter. Wat zou een mooie hoogte zijn voor de lambrisering? De kleur wordt diep blauw (RAL 5000)

  1. Hi Marloes! En mag ik vragen vanaf hoe hoog het dak schuin begint te lopen? Anders zou ik denk ik die hoek als scheidingspunt aanhouden!

 3. Hi Stephanie, bedankt voor de tips. Ik zat te zoeken naar iets mbt hoogte van lambrisering en een schouw, dus bedankt!
  Nog een ander vraagje, ik zat te denken aan 1 muur met een mooie grijstint van Little Green (daar is ook de schouw) en de andere muur een lambrisering van roze van F&B alleen nu twijfel ik…moet ik de onderkant (de lambrisering) nu grijs maken en dus de bovenkant of juist andersom… Wat zou hier je advies in zijn? Ik wil aan 1 kant een kledingkast mee verven in de lambrisering, dan valt deze wat minder op (=trouwens kinderkamer)

  Alvast bedankt voor je advies
  gr Femke

  1. Hi Femke!
   Leuk dat de blog je wat geholpen heeft! Ik zou de kleur altijd aan de onderkant doen! Ben je zo een beetje geholpen?

 4. Wit aan de bovenkant bij onze lambrisering. Begin ik dan eerst met wit? En daarna tape plakken voor de groene onderkant??

  1. Hoi Heleen,

   Is je bovenkant al wit of moet je beide delen verven? Je vraag is me niet helemaal duidelijk… Voor een groene onderkant zou ik eerst de tape plakken, daaronder een lijn met wit verven zodat het wit al de tape verzadigd, dit laten drogen en dan met groen daaroverheen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*