urban jungleTot ruim een jaar geleden kon ik geen plant in leven houden. Zelfs de mega grote cactus (die ik 3 jaar in de winkel had staan en een kado was voor de opening) ging samen met de winkel ten onder. Toch durfde ik in ons nieuwe huis het aan weer eens een plant te kopen, en inmiddels staat de teller op 22 (and counting)! Ik zal je vertellen over mijn favorieten, en welke goed te onderhouden zijn zodat je ook zelf met je Urban Jungle aan de slag kunt.

De eerste lichting

Ik heb eigenlijk nooit planten in huis gemist, maar dit huis vroeg op de 1 of andere manier om wat leven en groen, zo bij al dat wit. Eenmaal gesetteld besloten we dus een ritje Intratuin te doen, en de eerste planten kwamen mee: de Monstera Deliciosa en een Ficus Elastica Arbidjan (rubberplant). De één namen we mee omdat in dan eindelijk aan de Monstera Monday hashtag mee kon doen op Instagram (just kidding, maar het gaat ver hoor mensen ;-) ), de ander omdat hij blijkbaar niet kapot te krijgen is. De Ficus kwam bij ons in een donkere hoek te staan, en dit kan hij goed hebben. Het is altijd handig te bedenken waar je planten neer wilt zetten en of ze hier wel tegen kunnen. De Monstera heeft meer licht nodig, daar groeit hij echt naartoe. Dit betekent regelmatig draaien dus! Maar, zet hem niet te warm en in de directe zon, dat is wat te veel van het goede.
De Ficus heeft aan wekelijks een klein beetje water meer dan voldoende, de Monstera geef ik 2 á 3 keer per week water want de aarde moet wat vochtig blijven.

Monstera Deliciosa

Gezinsuitbreiding

En al snel kwamen er vele planten bij… Vooral sinds de Jumbo nu ook leuke plantjes in de supermarkt verkoopt kom ik nog al eens met wat meer thuis dan enkel het avondeten en een zak chips. Ook kreeg ik als vanzelf een soort plantenwishlist: De Begonia Maculata (Polkadotplant), Pilea, Alocasia Polly (Skeletplant), Alocasia Zebrina (Olifantsoor), Musa (Bananenplant), Scindapsus Pictus (Hangplant), Ceropegia Woodii (Chinees lantaarnplantje) moesten erbij komen. Ik ben dol op planten met een wild gekleurd blad zoals mijn Ficus Elastica Tineke (rubberplant met wit en groen blad), maar ook planten uit de Calathea-familie staan bekend om hun prachtige bladeren (o.a. met roze!).

Begonia Maculata
Chinees lantaarnplantje

Onderhoud

Het onderhoud van de meeste planten gaat mij goed af, maar ze hebben het niet allemaal gehaald helaas. Zo is de Musa een erg gevoelige plant die altijd vochtig moet staan en in zonlicht, echter ging dat dus niet helemaal goed. Sowieso worden de bladeren van een Musa al snel bruin. Ook mijn Pilea had wat opstartproblemen, maar nu op een halfschaduw plek in een grotere pot gaat hij eindelijk groeien! Maar met wat aandacht, liefde en een kletsje water komt het doorgaans goed. En dus ook op tijd over potten. Wil je dat je plant juist niet zo snel groeit, wacht dan even met over potten.

Pilea

Seizoenen en toppers om mee te beginnen

Ik merkte dat mijn planten het in de winter wel wat zwaarder hadden (er moest hier en daar wat gesnoeid worden), maar in de zomer bloeide alles weer helemaal op. Zo nu en dan wat Pokon doet ook wonderen! Planten die goed zijn om mee te beginnen zijn de Calathea, Ficus en Dracaena. Wil je zo’n mooie, stoere puntige plant met groot blad? Kies dan om mee te beginnen voor de Alocasia Polly, die is een stuk makkelijker qua onderhoud dan de Alocasia Zebrina.

Calathea Het stekken van planten

Mocht je nu helemaal overwoekert raken door je Urban Jungle, dan kun je besluiten je planten te gaan stekken zodat je er ook andere blij mee kunt maken! Goede stekplanten zijn de Monstera, Begonia Maculata, de Pilea en de Musa. Een plant stek je doorgaans door hem zo diep mogelijk bij de wortel af te snijden. Zet hem vervolgens op water zodat hij weer wat wortels kan ontwikkelen en daarna is hij klaar voor de grond.
Binnenkort ga ik mijn Monstera denk ik eens stekken; dit doe je door een blad met steel onder de luchtwortel af te snijden en hem dan direct met luchtwortel en al in aarde te zetten. Eerst even in water zodat hij meer wortels ontwikkelt kan ook, maar dat hoeft in dit geval dus niet.

Ik ben benieuwd, hoeveel planten heb jij in huis? En wat is jouw favoriet?

Liefs,

Stephanie

Volg je mij al op InstagramFacebook en/of Pinterest? Vind ik gezellig!

2 comments

    1. Haha is het zo rustig zonder deze chaotische shopper op het Zuivelplein? :P Ik ben zaterdag bij de proeverij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*